Zurof traži pravdu !

Dokazi se gomilaju, a najtraženiji nacista šeta se po Budimpešti

Mađarskim vlastima dostavljeni su novi dokazi o najtraženijem osumnjičenom nacisti Laslu Čatariju, za koga se vjeruje da živi u Mađarskoj
3 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2012. 17:11h

Direktor Centra za lov na naciste, Efraim Zurof dostavio je nove dokaze tužiocu u Budimpešti u vezi sa zločinima koje je tokom Drugog svjetskog rata počinio najtraženiji osumnjičeni nacista Laslo Čatari (97)", optužen za saučesništvo u pogubljenju 15.700 Jevreja.

"Ovi novi dokazi potkrijepljuju inače veoma čvrste dokaze protiv Čatarija, kao i naše insistiranje da on bude pozvan na odgovornost zbog zločina koje je počinio", istakao je Zurof,kako prenosi Tanjug.

U saopštenju je još navedeno da iako je prošlo dosta vremena, to ni u kom slučaju ne umanjuje Čatarijevu krivicu i da pozne godine koje su doživjeli odgovorni za holokaust ne bi trebalo da budu argument koji bi im pružio zaštitu.

Novi dokazi su vezani za ključnu ulogu koju je Čatari imao u deportovanju oko 300 Jevreja iz slovačkog grada Kosice u Kamenec-Podolsk, u Ukrajini, gdje su gotovo svi pobijeni na ljeto 1941. godine.

Kako je Zurof rekao agenciji Frans pres, Čatari je fotografisan i snimljen kamerom u Budimpešti prošlog septembra, a osoba koja je ušla u trag osumnjičenom nagrađena je sa 25.000 dolara, koliko je i predviđeno, kako je naveo, kada informacija pomogne u pronalaženju nacističkih zločinaca

SVC je pozvao mađarske tužioce da Čatarija izvedu pred sud, na osnovu optužbi da je on tokom Drugog svjetskog rata bio visoki oficir mađarske policije u Kosicama, slovačkom gradu koji je tada bio pod mađarskom upravom.

Zurof je pozvao mađarske vlasti da ubrzaju istragu protiv Čatarija, koja je pokrentua u septembru prošle godine, nakon što je SVC dostavio Budimpešti dokaze u vezi sa Čatarijevim boravištem u mađarskoj prijestonici i njegovom ulogom, kao bivšeg policijskog oficira, u deportovanju hiljada Jevreja iz Kosica i okoline u nacistički logor Aušvic u proljeće 1944. godine.

Čatari je poslije rata, pod tuđim identitetom, živio i radio u Kanadi, a razotkriven je 1995. godine, kada je bio prinuđen da pobjegne iz te sjevernoameričke zemlje.

Galerija

Preporučujemo za Vas