I neki ruski mediji mogu dobiti status "stranih agenata"

Mediji koji se finansiraju iz inostranstva mogli bi da budu označeni kao "strani agenti" stoji u novim izmjenama zakona o medijima u Rusiji.
71 pregleda 0 komentar(a)
Izvestija, Foto: Reuters
Izvestija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2012. 14:21h

Ruska Duma je u petak novim izmjenama zakona o medijima označila nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva kao "strane agente". To su u današnjem izdanju ruskog lista "Izvestija" izjavili poslanici vladajuće Jedinstvene Rusije, koja ima većinu u parlamentu, Vladimir Burmatov i Ilja Kostunov.

Poslanici Jedinstvene Rusije planiraju da i medije koji se finansiraju iz inostranstva uključe u spisak "organizacija koje se posebno provjeravaju", i imaće oznaku "mediji koji rade u interesu stranih država", piše list.

Mediji koji su komercijalna pravna lica ne potpadaju pod zakon o nekomercijalnim organizacijama, odnosno o nevladinim organizacijama, te tako već donijetim zakonom ne mogu dobiti oznaku "strani agenti", objasnili su poslanici.

Kostunov kaže da mnogi mediji dobijaju finansijsku pomoć iz inostranstva, miješaju se u unutrašnju politiku Rusije i služe širenju strane propagande, a "prave se da sami zarađuju novac". Njih treba takođe uvrstiti u "strane agente", ali treba razmisliti o tačnom nazivu, smatra Kostunov.

Burmatov navodi da čitaoci imaju pravo da znaju izvore finansiranja medija. "Znamo da u zemlji postoje različiti sajtovi, novine i nedjeljnici čije finansiranje nije transparentno", kaže on.

Taj poslanik, međutim, ne smatra da treba sve medije okarakterisati na isti način. Ako dobijaju pomoć od deset odsto svog budžeta, ne moraju da budu upisani u "strane agente", ali ako je pomoć veća od 50 odsto, to znači da strani donatori imaju pravo da se miješaju u uređivačku politiku medija. U tom slučaju je moguće davanje statusa "strani agent", objasnio je Burmatov.

Poslanik opozicione "Pravedne Rusije" Ilja Ponomarjov rekao je listu da je poslije donošenja zakona o NVO, to potpuno logičan korak vlasti. "Logika tog zakona mi je jasna. Sve se kreće ka zaoštravanju. To je kratkovida odluka vlasti", kazao je Ponomarjov, dodavši da će to dovesti do dodatnog talasa negativnog raspoloženja, i okretanja ljudi protiv vlasti.

Bonus video: