Ajfelova kula u mraku u znak protesta zbog ubistva Kašogija

Kašogi je prije mjesec dana ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu
50 pregleda 0 komentar(a)
Ajfelov toranj mrak, Foto: Vijesti video
Ajfelov toranj mrak, Foto: Vijesti video
Ažurirano: 02.11.2018. 13:16h

Svjetla na Ajfelovoj kuli bila su isključena u četvrtak u znak protesta zbog ubistva novinara Džemala Kašogija.

Reporteri bez granica organizovali su protest u francuskoj prijestonici kako bi ukazali na slučajeve ubijenih novinara širom svijeta i zatražili bolju zaštitu medijskih radnika.

JWPlayer video mesto

Kašogi je prije mjesec dana ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turska traži izručenje 18 osumnjičenih Saudijaca koji su pritvoreni u Saudijskoj Arabiji zbog ubistva Kašogija. Takođe od Saudijske Arabije traži informacije o Kašogijevim ostacima koji još nijesu nađeni, kao i to ko je naložio njegovo ubistvo.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je pozvao Rijad i da obelodani identitet lokalnih saradnika za koje se navodi da su umiješeni u uklanjanje Kašogijevog tijela.

Kašogi, 59-godišnji kolumnista Vašington posta, nestao je po ulasku u konzulat da bi uzeo dokumente za svoje vjenčanje, dok ga je vjerenica čekala ispred. Kao kritičar saudijske kraljevske porodice, Kašogi je živio u egzilu u SAD.

Turska tvrdi da je tim ubica iz Saudijske Arabije, uključujući članove pratnje prijestolonaslednika Mohameda bin Salmana na putu u SAD, došao u Istanbul da ubije Kašogija i da potom zataškaju ubistvo.

Saudijska Arabija je pod pritiskom više puta mijenjala priču o Kašogiju, na kraju priznavši da je novinar umro u konzulatu, a tek nedavno je priznala da turski dokazi pokazuju da je ubistvo bilo pripremljeno.

Bonus video: