diplomatski incident

Putinovo ponižavanje Ukrajine

Putin je zvaničnu posjetu Ukrajini započeo susretom sa - ruskim motoristima. Nakon što ga je Janukovič čekao 4 sata, ovaj nije ponudio nikakve ustupke Ukrajini u sporu oko gasa
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 18:38h

Ruski predsjednik Vladimir Putin kasnio je četiri sata na sastanak sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem.

Putin je juče u Jalti na Krimu razgovarao sa Janukovičem o saradnji dvije zemlje, naročito u vojnoj i energetskoj sferi, kao i o statusu ruskog jezika u Ukrajini.

Ruski predsjednik je stigao par sati kasnije, a umjesto da se odmah sastane sa svojim domaćinom, najprije se susreo sa članovima ruskog moto-kluba "Noćni vukovi", čija je okupljanja i ranije posjećivao, prenosi AFP. 

Nakon što se ispričao sa svojim prijateljima motoristima, Putin je konačno otišao da se sastane sa Janukovičem.

"Predsjednik Putin je premašio sve granice kašnjenja. Otišao je da se sastane sa motoristima i tako pokazao koji su njegovi prioriteti u Ukrajini", napisao je ministar Baloga, koji je poručio Kremlju da "promijeni muziku"

"Predsjednik Putin je premašio sve granice kašnjenja. Otišao je da se sastane sa motoristima i njihovim prijateljima i tako pokazao koji su njegovi prioriteti u Ukrajini", napisao je na svojoj Fejsbuk stranici ministar za vanredne situacije Viktor Baloga.

Baloga je poručio Kremlju da "promijeni muziku", pošto Putin, i nakon kašnjenja, nije ponudio nikakve ustupke Ukrajini u sporu oko gasa.

Bivši šef ukrajinske diplomatije Vladimir Ogrizko smatra da ovakvo ponašanje ruskog predsjednika predstavlja "diplomatski šamar i nepristojnost", dok jedan od vodećih komentatora Vitalij Portnikov ističe da je cilj ovakvog postupka bio da se ponizi Janukovič i nezavisnost Ukrajine.

Hladan susret u Jalti: Janukovič i Putin

Ovo je bila prva posjeta Putina Ukrajini otkad se vratio na mjesto predsednika u maju.

Galerija

Preporučujemo za Vas