Junker ostaje na čelu eurogrupe

Luksemburški premijer i ministar finansija Žan Klod Junker će ostati na čelu eurogrupe koja okuplja ministre finansija eurozone, još dvije i po godine, objavljeno je iz izvora EU
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Rojters
Žan Klod Junker, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.07.2012. 07:25h

Iako mu se mandat završavao za točno nedjelju dana, a on sam najavljivao da na čelu eurogrupe eventualno može ostati samo privremeno, ministri finansija eurozone zatražili su da Junker na dužnosti predsjednika eurogrupe odradi još jedan cijeli dvoipogodišnji mandat.

Odluka je donijeta nakon osmosatnog sastanaka ministara finansija eurozone koji je potrajao do ranih jutarnjih sati.

Junker se na čelu eurogrupe nalazi od 2005. godine, a izbor njegovog nasljednika nije bio lagan. Kandidat sa najviše izgleda da ga naslijedi, njemački ministar finansija Volfgang Šojble naišao je na odlučno francusko protivljenje.

Isti izvor je objavio da je Njemac Klaus Regling, dosadašnji čelnik privremenog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), izabran je za upravnika Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), stalnog fonda Evropske unije za pomoć državama članicama eurozone u krizi.

Pomoć španskim bankama

Zemlje eurozone su za pomoć španskim bankama predvidjele pomoć od oko 100 milijardi eura, ali će definitivna odluka o visini pomoći biti donijeta najvjerovatnije u septembru

"Postigli smo politički dogovor o projektu memoranduma koji se tiče pomoći španskim bankama", izjavio je Junker poslije maratonskog sastanka, i dodao da će taj dogovor krajem jula biti i zvanično potvrđen, kako bi Španiji mogla da bude pružena pomoć od 30 milijardi eura.

U tom cilju novi sastanak Eurogrupe zakazan je za 20. juli.

Zemlje eurozone su za pomoć španskim bankama predvidjele pomoć od oko 100 milijardi eura, ali će definitivna odluka o visini finansijske pomoći biti donijeta najvjerovatnije u septembru, pošto bude izvršena analiza koliko je svakoj banci pojedinačno potrebno pomoći.

Za pružanje pomoći biće postavljeni uslovi, kako za ukupni finansijski sektor tako i za svaku banku pojedinačno.

"Među tim uslovima biće i smanjenje plata rukovodilaca banaka", rekao je njemački ministar finansija, Volfgang Šojble.

Zemlje eurozone su postigle dogovor da se Španiji produži rok za godinu dana - do 2014, da budžetski deficit spusti na tri odsto BDP-a.

Evropski komesar za ekonomske poslove Oli Ren je kazao da će Madrid zauzvrat morati da predstavi plan reforme finansijskog sektora, koji mora "bezrezervno da bude primijenjen", i dodao da je cilj da ove godine državni deficit ne bude viši od 6,3 odsto, 2013. od 4,5, a 2014. godine od 2,8 procenata.

Bonus video: