DRŽAVNI INTERES

Norveška vlada prekinula štrajk u naftnoj industriji

Norveška vlada intervenisala je u sporu radnika i naftne industrije i prekinula štrajk koji je prijetio potpunim zaustavljanjem proizvodnje nafte i gasa, objavilo je ministarstvo rada
107 pregleda 1 komentar(a)
Naftne bušotine, Foto: Rojters
Naftne bušotine, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.07.2012. 08:05h

Odluka je donijeta u ponedjeljak nekoliko minuta prije ponoći, kada je isticao krajnji rok koji su čelnici naftne industrije suočeni sa, kako tvrde, nemogućim zahtjevima radnika u vezi penzija, postavili za potpunu obustavu proizvodnje nafte i gasa i tako natjerali vladu da interveniše.

"Morala sam donijeti ovakvu odluku kako bi zaštitila norveške vitalne interese. Nije to bila laka odluka, ali bila je nužna", rekla je ministarka rada Hane Bjurstroem nakon kasnog sastanka u ponedjeljak s predstavnicima sindikata naftne industrije i poslodavaca.

Norveški naftni radnici najbolje plaćeni na svijetu, u prosjeku zarađuju oko 13.000 eura mjesečno, a uz to radnici na platformama zbog teških uslova rade samo 16 sedmica godišnje.

Državna naftna kompanija "Statoil" takođe je saopštila da će odmah pokrenuti svu svoju proizvodnju.

Tri najveća sindikata bila su u štrajku 15 dana. Pregovori s poslodavcima nijesu donijeli rezultate, a glavna je prepreka bio zahtjev radnika na naftnim platformama da ostvare pravo na punu penziju u 62. godini života.

Štrajk nije dobro primljen u norveškoj javnosti jer su tamošnji naftni radnici najbolje plaćeni na svijetu, u prosjeku zarađuju oko 13.000 eura mjesečno, a uz to radnici na platformama zbog teških uslova rade samo 16 sedmica godišnje.

Zbog štrajka su skočile cijene nafte u svijetu, a Norveška proizvodnja nafte bila je smanjena za 13, a gasa za 4 posto. Norveška je peti najveći izvoznik nafte u svijetu. Vlada Norveške po Ustavu ima vanredna ovlašćenja da prekine štrajk ako je ugrožena državna sigurnost ili vitalni interesi.

Preporučujemo za Vas