Deripaska pred sudom u Londonu

Najveću komercijalnu tužbu u istoriji britanskog sudstva protiv Olega Deripaske podnio je Mihael Černi koji od ruskog oligarha potražuje milijardu eura
55 pregleda 1 komentar(a)
oleg deripaska, Foto: Welt.de
oleg deripaska, Foto: Welt.de
Ažurirano: 09.07.2012. 11:05h

Ruski oligarh Oleg Deripaska danas će se naći na Višem sudu u Londonu u sklopu jedne od najvećih komercijalnih tužbi u istoriji Velike Britanije. Deripasku je tužio Mihael Černi (Michael Cherney), porijeklom Ukrajinac, koji tvrdi da mu Deripaska duguje više od 1 milijardu dolara, odnosno isplatu za vlasnički udio od 13,2 posto kompanije Rusal, najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma.

Černi tvrdi da su njih dvojica 2001. u Londonu potpisali dokument i sklopili verbalni dogovor oko vlasništva u Rusalu. Deripaska poriče da mu je Černi bio poslovni partner, ali priznaje da mu je već isplatio 250 miliona dolara, za koje tvrdi da su bili isplata za jedan sasvim drugi posao. Plan mu je da dokaže da je, u stvari, postao žrtva protekcionističkog reketa koji se u Rusiji kolokvijalno naziva "kriša", odnosno "krov" .

Očekuje se da će svjedočenje 70 svjedoka trajati mjesecima, a sam Černi će svjedočiti videolinkom iz svog doma u Izraelu.

Slučaj je samo jedan u nizu tužbi koje ruski milijarderi sve češće pokušavaju da riješe pred sudovima u Londonu, a poznatiji primjeri uključuju Borisa Berezovskog i vlasnika fudbalskog kluba Čelzi Romana Abramoviča. Inače, Deripaska je postao poznat u Velikoj Britaniji nakon što je 2008. na svojoj jahti ugostio Lorda Mandelsona i sadašnjeg ministra finansija Džordža Osborna.

Bonus video: