Njemačka i Francuska 50 godina kasnije: Ponovo u "katedrali pomirenja"

Sjenku na svečanost baca događaj koji se desio u subotu, kada su nepoznati počinioci oskrnavili oko 40 grobova Njemaca, poginulih u Prvom svjetskom ratu
3 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2012. 11:58h

Šarl de Gol i Konrad Adenauer prije 50 godina postavili su kamen temeljac saradnje Francuske i Njemačke, podsjeća radio Dojče vele i ocjenjuje da sadašnji lideri dvije zemlje žele to da proslave, iako je njihovo prijateljstvo još na klimavim nogama.

Bio je to istorijski trenutak kada su 8. jula 1962. zajedno prisustvovali "liturgiji pomirenja" u katedrali u Remsu.

Nekoliko mjeseci kasnije očevi njemačko-francuskog saradnje ugovorom su zapečatili pomirenje obje države u Jelisejskoj palati u Parizu. Emotivno su se zagrlili i izljubili.

Novi predsjednik Francuske Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angele Merkel podsjećaju na korijene njemačko-francuskog prijateljstva, uprkos mnogim aktuelnim mimoilaženjima.

Oboje prisustvuju misi u Katedrali u Remsu i otvaraju izložbu pod nazivom "Konrad Adenauer i Šarl de Gol, od njemačko-francuskog pomirenja do partnerstva".

U njemačko-francuskom odnosu je od izbora Olanda za predsjednika početkom maja došlo do zahlađenja. Saradnja između novog predsjednika Francuske i njemačke kancelarke prožeta je protivrečnim stavovima.

Za razliku od njegovog prethodnika Sarkozija, socijalista svjesno održava distancu prema njemačkoj politici. Prisnost i složnost između Sarkozija i Merkel iznjedrila je tom duetu naziv Merkozi.

Oland, nasuprot tome, uvijek iznova ukazuje na raskid s politikom Sarkozija.

"Mi ne možemo naš odnos da posmatramo kao vodeće tijelo, koje se stara da Francuska i Njemačka same odlučuju za Evropu", izjavio je Oland za francuski list L'Union.

Krajem juna Merkel i Oland su, uoči samita EU o dužničkoj krizi, iznijeli oštre suprotstavljene stavove o mogućim rješenjima.

"Zajedno sa Angelom Merkel, imam obavezu da zajedničke interese obje države predstavljam u službi cijele Evrope", rekao je Oland.

Predsjednik Francuske svojom politikom hoće da stvori jaku političku protivtežu Njemačkoj, dok Merkelova pokušava da spusti loptu.

U jednom video obraćanju kancelarka je istakla sličnosti koje su "neophodni kora" na putu ka jednoj ujedinjenoj Evropi, tvrdeći da "upravo na tome zajedno rade Njemačka i Francuska".

Novi duet na političkom vrhu Evrope još je u potrazi za zajedničkim putem. Susret u Remsu mogao bi da bude početak niza svečanosti povodom 50 godina od Jelisejskog ugovora, ali i osnova za novo njemačko-francusko partnerstvo između Merkelove i Olanda.

Sjenku na svečanost baca događaj koji se desio u subotu, kada su nepoznati počinioci oskrnavili oko 40 grobova Njemaca, poginulih u Prvom svjetskom ratu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals je rekao da su oskrnavljeni grobovi na groblju Sent Etjen Arnes u sjevernom dijelu Francuske i naglasio da se takvi vandalski činovi ne mogu tolerisati.

Groblje je oko 40 kilometara udaljeno od Remsa.

Galerija

Bonus video: