Britanija reformiše vojsku: 20.000 vojnika manje

Britanski ministar odbrane Filip Hemond rekao je da će gubitak aktivnih vojnika biti nadoknađen rezervistima, čiji će broj biti dupliran
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 09:35h

Velika Britanija smanjuje brojno stanje vojske za 20.000 ljudi, odnosno 17 vojnih jedinica.

Pored toga, u okviru mjera štednje, vojni budžet smanjen je za osam odsto, pa se najavljuje i smanjenje broja aviona.

Britanski ministar odbrane Filip Hemond rekao je da će njegova zemlja ostati bez 17 velikih vojnih jedinica i 20.000 vojnika u okviru rekonstrukcije vojske i vladinih mjera štednje.

Sa 102.000 vojnika britanska kopnena vojska će se smanjiti na 82.000 vojnika do kraja ove decenije, što je u okviru napora premijera Dejvida Kamerona da se smanje javni troškovi.

"Poslije decenije stalno vođenih operacija, moramo da transformišemo vojsku i izgradimo balansirane, sposobne i prilagodljive snage spremne da se suoče sa budućnošću", rekao je Hemond

Vojska će godišnji budžet od 37 milijardi funti za odbranu smanjiti za osam odsto i već je saopštila planove da smanji broj aviona, ali nije navedeno koliko će se smanjiti broj ljudi u vazduhoplovstvu, kao ni u mornarici.

Hemond je rekao da će, nakon povlačenja britanskih vojnika iz Avganistana krajem 2014. godine, oružane snage morati da razmotre svoju strukuru poslije decenije vođenih borbi, uključujući istovremeno ratove u Avganistanu i Iraku.

"Poslije decenije stalno vođenih operacija, moramo da transformišemo vojsku i izgradimo balansirane, sposobne i prilagodljive snage spremne da se suoče sa budućnošću", rekao je Hemond.

Prema planu konzervativne vlade, vojska će do kraja decenije smanjiti broj vojnika sa 102.000 na 82.000: Kameron

Prema njegovim riječima četiri pešadijska bataljona, svaki koji uobičajeno broji između 500 i 600 vojnika, će biti ukinuti, a peti će biti raspoređen da obavlja ceremonijalne dužnosti u Škotskoj.

Zahtjevi budućnosti bitniji od duge tradicije

Novi planovi predviđaju da će britanska vojska biti podijeljena na tri nivoa spremnosti - na snage za brzo reagovanje koje će biti angažovane na operacije po potrebi, zatim na prilagodljive snage za niži nivo spremnosti koje će biti angažovane poslije snaga za brzo reagovanje.

"Radna mjesta i vojna sposobnost je izgubljena, a žrtvovani su tradicija i istorija. Ne radi se samo o manjoj armiji, već takođe i o manje sposobnoj armiji u manje uticajnoj državi", kazao je Marfi

Na trećem nivou spremnosti biće vojnici za specijalnu podršku kao što su obavještajni poslovi i ljekarske jedinice.

Uz nezadovoljstvo što će mnogi ostati bez posla, u Britaniji se ljute i zbog gubitka pojedinih istorijskih bataljona.

Gradonačelnik sjevernog engleskog grada Ričmonda Stjuart Persons rekao je da vlada koju vode konzervativci treba da se stidi zato što je odlučila da Drugi bataljon Jorkširskog regimenta izgubi status, čime se okončava njegova 300 godina duga vojna tradicija.

Hemond je rekao da će gubitak aktivnih vojnika biti nadoknađen rezervistimak, čiji će broj biti dupliran, na 30.000 ljudi.

Nekadašnji šef britanske armije general Ričard Denati je međutim upozorio da bi oslanjanje na rezerviste, angažovane na određeno vrijeme, moglo da bude rizično.

"Svi znamo da je oslanjanje na rezerviste dobra ideja u teoriji, ali to treba i da bude sprovedeno u djelo.

Nadajmo se da će naredna dekada biti miroljubivija od posljednje, ali se ne bih kladio na to", rekao je Denati za radio "BBC".

Poslanik najveće opozicione, Laburističke partije, Džim Marfi rekao je da će, prema planovima za vojsku, Britanija ostati sa najmanjom armijom otkako je vodila Burske ratove u 19. vijeku.

General Ričard Denati je upozorio da bi oslanjanje na rezerviste moglo da bude rizično (Ilustracija)

"Radna mjesta i vojna sposobnost je izgubljena, a žrtvovani su tradicija i istorija.

Ne radi se samo o manjoj armiji, već takođe i o manje sposobnoj armiji u manje uticajnoj državi", rekao je Marfi.

Galerija

Bonus video: