OPOREZOVANE DONACIJE

Francuska vraća 4,6 miliona Jehovinim svjedocima

Prije godinu dana sud u Strazburu je presudio da je Francuska povrijedila vjerske slobode pripadnika ove hrišćanske sekte kada je nametnula poreze na donacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 18:24h

Francuska mora da vrati gotovo 4,6 miliona eura koje je uzela od Jehovinih svjedoka za porez na donacije, odlučio je Evropski sud za ljudska prava.

Prije godinu dana sud u Strazburu je presudio da je Francuska povrijedila vjerske slobode pripadnika ove hrišćanske sekte kada je nametnula poreze na njihove donacije.

"Francuska mora da vrati 4,59 miliona eura za poreze koji nisu trebali da budu naplaćeni, kao i 55.000 eura za sudske troškove", naveo je sud u saopštenju, a prenosi AFP.

"Ovo je pobjeda za Jehovine svjedoke, koji su u Francuskoj omalovažavani i žigosani od 1995.godine", rekao je advokat sekte Filip Goni.

Sud u Strazburu je, međutim, odbio zahtjev Jehovinih svjedoka da joj se isplati 250.000 eura odštete, po jedan "simbolični" euro za svakog od sljedbenika te sekte u Francuskoj, kao i zahtjev da se više ne traži da sekta plaća bilo kakav porez.

Preporučujemo za Vas