Asanž neće da se preda

Osnivač Vikilsa se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu,gdje čeka odluku ekvadorskih vlasti o njegovom zahtjevu za azil, dok britanskoj policiji odbija da se preda
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 09:41h

Osnivaču Vikiliksa, Džulijanu Asanžu britanska policija je predala zahtjev da se u što skorije vrijeme javi u policijsku stanicu radi izručenja Švedskoj.

Asanž je ipak objavio za BBC da ne postoji šansa njegove predaje policiji.

Kao što je poznato od ranije, on se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se krije već devet dana, čekajući odluku ekvadorskih vlasti o njegovom zahtjevu za azil, kako prenose mediji.

Prema svemu sudeći, Džulijan je odlučio da ignoriše poziv policije, koji je stigao juče, iz straha da će potajno biti izručen Vašingtonu, koji ne krije da ga želi zbog tajnih američkig depeša koje je Asanž sam objavio na stranicama Vikiliksa.

On je objasnio da ga je advokat u potpunosti upoznao sa pravima te mu je objasnio i da ima potpuno pravo da ignoriše pismo policije.

U razgovoru za BBC potvrdio je da "nema šanse da se preda", prenosi hrvatski portal Index.hr.

Podsjećanja radi, Asanž se sakrio u ambasadu Ekvadora nakon što je Vrhovni sud Velike Britanije odlučio da on može biti izručen Švedskoj, koja ga traži zbog optužbi za silovanje i napade na dve žene.

Osnivač Vikiliksa je uhapšen u Londonu krajem 2010. godine na zahtev Švedske, a poslednjih 18 meseci proveo u borbi protiv izručenja.

Britanske vlasti već su izjavile da je, sve dok se nalazi u ekvadorskoj ambasadi, van njihovih ruku, ali čim je napusti biće uhapšen zbog kršenja uslovne kazne.

Za to vreme Ekvador još uvijek razmatra njegov zahtjev za azil.

Bonus video: