Policija pozvala Asanža da se javi u policijsku stanicu

Britanska policija predala je danas Džulijanu Asanžu zahtjev da se javi u policijsku stanicu, što je prvi korak u proceduri njegovog izručenja Švedskoj
1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Guardian
Džulijan Asanž, Foto: Guardian
Ažurirano: 28.06.2012. 17:45h

Pismo je dostavljeno ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje osnivač Vikiliksa već devet dana čeka na odluku te zemlje o njegovom zahtjevu za azil.

Policija Metropoliten uručila je "poziv na predaju 40-godišnjem Asanžu kojim se od njega zahtijeva da dođe u policijsku stanicu na dan i u vrijeme koje mi odredimo".

U saopštenju policije se dodaje da je to standardna procedura u slučajevima izručenja i da je to prvi korak u tom procesu.

Asanž je došao u ambasadu Ekvadora nakon što je Vrhovni sud Velike Britanije odlučio da može biti izručen Švedskoj, gdje se traži zbog optužbi za silovanje i seksualne napade na dvije žene.

Australijanac poriče optužbe za koje tvrdi su mu podmetnute iz političkih razloga.

Asanž strahuje da bi Švedska mogla odmah da ga izruči SAD-u, gdje bi protiv njega mogao da bude pokrenut proces zbog otkrivanja stotine hiljada povjerljivih diplomatskih depeša.

Asanž je uhapšen u Londonu u decembru 2010. godine na zahtjev Švedske i posljednjih 18 mjeseci je boravio u kućnom pritvoru odakle se borio protiv izručenja.

Britanski zvaničnici su rekli da je izvan njihovog domašaja dok god se nalazi u ambasadi, ali da će ga, ukoliko izađe, odmah uhapsiti zbog kršenja uslova kaucije.

Ekvador je saopštio da još uvijek razmatra njegov zahtjev za azil.

Bonus video: