Merkelova sama protiv svih

Na samitu Evropske unije koji počinje danas, lideri Italije, Francuske i Španije vrše pritisak na svog sjevernog susjeda, Njemačku
3 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Rojters
Angela Merkel, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.06.2012. 09:57h

Na kancelarku Njemačke Angelu Merkel treba paziti, strahovati od nje, ili joj se suprotstaviti na samitu EU danas i sutra.

Na samitu Evropske unije koji počinje danas, lideri Italije, Francuske i Španije vrše pritisak na svog sjevernog susjeda da se saglasi da podjele dugove prije nego što tržište evrozone potone ka kolapsu. To kažu i najviši zvaničnici EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Tržisste i investitori koji smatraju da su izneverena nejaka ranija obećanja o ressavanju dužničke krize Evrope, žele ove nedjelje proboj da bi se osiguralo da dužniccka kriza u regionu ne proguta svjetsku ekonomiju, ali više ne očekuju samo reći. Sam proboj zavisi od Angele Merkel.

Ali, nije vjerovatno da će Merkel popustiti. Ona je u više navrata tvrdila, a ponovila to u srijedu, da su kratkoročna rijšenja kao što su koncentracija duga ili aktivnije reagovanje Evropske centralne banke, beskorisni ukoliko vlade ne dokažu da mogu da upravljaju svojim buddžetima.

Ona želi prvo veliku, ambicioznu političku uniju.

Merkel na sastanak u Briselu donosi težinu najveće, najjače ekonomije kontinenta.

Iako možda neće moći da promijene mišljenje Angele Merkel, drugi lideri koji su ranije izbjegavali da joj se suprotstave, možda se ovog puta neće uzdržati.

Italijanski premijer Mario Monti, u opasnosti da izgubi svoj posao zbog frustracije birača mjerama štednje, govori sve otvorenije.

Monti je u Briselu u srijedu uveče rekao da su Italijani dali velike žrtve i stavili deficit svoje zemlje pod kontrolu.

Ali, prinosi od italijanskog duga skočili su ipak na najviši nivo za godinu dana.

Ako se Italijani obeshrabre videvssi da njihovi napori ne pomazzu, mogu se osloboditi "političke snage koje kažu da treba napuštiti

evropsku integraciju i evro, neka jedna ili druga velika zemlja ide dođavola, što bi bila katastrofa za cijelu Evropsku uniju", rekao je Monti.

Monti je još izjavio da je spreman da radi do nedelje u noć, a ne samo do planiranog završetka samita u petak, da bi se osiguralo da lideri

sastave paket mera za podršku privrednog rasta, dovoljno ubedljiv da smiri finansijsko tržisste. Izjave španskog premijera čak zvuče occajno."Najhitnije je pitanje finansiranja", izjavio je u srijedu Mariano Rahoj.

"Mi se ne možemo još dugo finansirati po ovim cijenama; mnoge institucije i finansijske ustanove čak nemaju ni pristup finansijskom tržištu".

Sajmon Tilford iz Centra za ekonomske reforme rekao je da "Francuzi, Italijani i Španci pokazuje sve veću spremnost da nastupe kao

jedan".

Oni ranije nisu bili voljni da izoluju Angelu Merkel, rekao je on.

"Ali, fleksibilan pristup im je doneo veoma malo. Sada su uznemireni i frustrirani", rekao je on.

"Ako će neko povesti napad, to može biti Monti - on ima najviše kredibiliteta na evropskoj sceni", a ima i najviše da izgubi ukoliko pritisak na Merkel ne uspije.

Dok je Francuska ranije bila tradicionalni partner, ali i protivteža Njemačkoj u evropskim poslovima, novi francuski predsednik Fransoa Oland je najmanje iskusan šef države na samitu. On je tek sedam nedjelja na dužnosti, a ima karijeru graditelja konsenzusa, a ne konfrontacije i podbunjivanja.

Uz to privreda njegove zemlje slabi, uz prognozu rasta od samo 0,4 odsto ove godine.

Oland je širokim osmijehom u srijedu uveče odgovorio na pitanje o jedinom ustupku koji je uspeo da iscedi od Anegele Merkel do sada -

dogovor da se na evropski dnevni stavi red rast, pored mjera štednje.

Merkelova, stojeći ukocceno kraj Olanda uocci bilateralnih razgovora u Parizu, pristala je na stimulativni paket od 130 milijardi evra koji

traži Oland, ali to je uglavnom samo prepakovan postojechi fond EU.

Ubrzo posle susreta sa Angelom Merkel, Oland je razgovarao sa predsjednikom SAD Barakom Obamom o njihovom zajedničkom pritisku za

privredni rast.

Čak i ako se lideri svih 26 zemalja EU udruzze protiv Angele Merkel, ona zapravo ne može da mnogo popusti.

Njoj je nužno potrebna saglasnost Parlamenta za stalni fond evrozone za spasavanje, i za sporazum o budžetskoj disciplini.

Oba dokumenta se očekuju u petak. Ali, i mnoge druge mere koje su moguća riješenja krize, mogle bi zahtijevati izmjene Ustava Nkemačke.

Usred poziva Grčkoj i drugim mediteranskim članicama, a čak i Njemačkoj, da se povuku iz evra, Merkel se u srijedu zalagala za veće jedinstvo: "Treba nam više Evrope. Tržište čeka na to", rekla je ona.

Bonus video: