Janis Sturnaras, novi ministar finansija Grčke

Grčki ekonomista i bivši bankar Janis Sturnaras imenovan je danas za ministra finansija nakon ostavke Vasilisa Rapanosa zbog bolesti, saopštila je pres služba vlade
0 komentar(a)
Janis Sturnaras, Foto: Rojters
Janis Sturnaras, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.06.2012. 14:34h

"Na osnovu odluke (premijera Andonisa) Samarasa, Janis Sturnaras, profesor ekonomije na Univerzitetu u Atini i direktor istraživačkog centra IOVE, imenovan je za ministra finansija", dodaje se u saopštenju.

Grčki premijer je izabrao Sturnarasa (55) nakon što je Vasilis Rapanos (65) koji je postavljen za novog ministra finansija Grčke, juče podnio ostavku zbog bolesti.

Sturnaras je tokom prelaznog perioda nakon izbora 6. maja ove godine bio imenovan za ministra za razvoj.

Proevropljanin, Sturnaras bio je na čelu ekonomskog savjeta pri ministarstvu finansija između 1994. i 2000. godine, a učestvovao je i u pripremnim pregovorima za ulazak Grčke u euro zonu 2001. godine.

Bio je i predsjednik Emporiki banke između 2000. i 2004. godine prije nego što ju je kupila francuska Kredi agrikol banka.

Odbijanje Rapanosa da zbog zdravstvenih problema preuzme ministarstvo finansija, kao i hitna operacija premijera Samarasa izazvali su konfuziju u novoj vladi, šest dana nakon njenog formiranja.

Zbog nemogućnosti Samarasa da putuje u Brisel, Grčku će na evropskom samitu 28. i 29. juna predstavljati šef države Karolos Papuljas, odlazeći ministar finansija Jorgos Zanias i njegov zamjenik Hristos Staikuras.

Bonus video: