Evropa se sprema za "drugi euro"

Lideri četiri najveće privrede u okviru evrozone - Njemačke, Francuske, Italije i Španije, obećali su na sastanku u Rimu nove mjere
6 komentar(a)
Italija, euro, Foto: Thelocal.de
Italija, euro, Foto: Thelocal.de
Ažurirano: 23.06.2012. 18:31h

Susret lidera četiri glavne privrede u eurozoni predstavlja korak u stvaranju "drugog eura", piše italijanska štampa.

Nakon sastanka šefa italijanske vlade Marija Montija, francuskog predsjednika Fransoa Olanda, njemačke kancelarke Angele Merkel i španskog premijera Marijana Rahoja, štampa ističe da je samit ponudio dogovor o ponovnom pokretanju privrednog rasta i ulaganja eurozone, iako glavno tek treba da bude obavljeno.

Lideri četiri najveće privrede u okviru evrozone - Njemačke, Francuske, Italije i Španije, obećali su na sastanku u Rimu nove mjere za podsticaj ekonomskog rasta, na koje će biti potrošeno do 130 milijardi eura.

List Korijere dela sera podsjeća na bitne tačke sporazuma četiri lidera koji su kao osnovni cilj odredili ponovno podsticanje rasta izdvajanjem jedan odsto evropskog bruto domaćeg proizvoda, odnosno između 120 i 130 milijardi eura.

"Razvoj, plan od 130 milijardi", naslov je u listu Republika koji ocjenjuje da je sastankom u Rimu obilježena glavna faza u stvaranju "drugog eura".

Samit Ujedinjenih nacija koji će biti održan od 28. do 29. juna biće prvi na kome će evropski lideri napustiti nadu u spasavanje starog eura i nastojati da ožive novo monetarno jedinstvo oslobođeno "genetskih mana" koje su dovele do krize eurozone, piše Republika.

Ukazuje se i na izgubljeno vreme u pokušaju spasavanja "prvog eura", tako da sada ima veoma malo vremena da se stavi u funkciju drugi.

Stampa je objavila editorijal pod naslovom "Mali koraci nove Evrope" gdje ocjenjuje da je susret u Rimu korisno zamenio bilateralne samite Francuska-Nemačka za koje se pretpostavljalo da će omogućiti napredak EU.

Četiri glavne zemlje u eurozoni imaju legitimniji ton od radne grupe za pripremu aktivnosti na samitu EU, piše Stampa.

Bonus video: