Sirijska vlada spremna na "sinhronizovano" povlačenje trupa

Sirija je spremna da povuče trupe iz sirijskih gradova u isto vrijeme kada i naoružana opozicija odluči povući svoje trupe, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak.
1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Guardian
Sergej Lavrov, Foto: Guardian
Ažurirano: 22.06.2012. 17:40h

Nakon razgovora sa sirijskim ministrom spoljnjih poslova Velidom el-Mualimom u Sankt Peterburgu Lavrov je za rusku televiziju Rusija-24 rekao da bi se povlačenje trebalo izvršiti pod međunarodnom prismotrom.

"Vladine snage i naoružana opozicija trebali bi svoje trupe istovremeno da povuku iz gradova... Sirijska vlada je spremna da preduzme ovaj korak. Ministar Mualim me je uvjerio u to", kazao je Lavrov.

U međuvremenu, Lavrov je takođe tražio od Damaska da implementira mirovni plan kojeg je predstavio međunarodni izaslanik Kofi Anan.

"Tražili smo od njih da podrže svoje izjave o spremnosti da primijene plan Kofija Anana. Već su mnogo toga uradili, ali se mora preduzeti još koraka", kazao je Lavrov, naglasivši da opozicija mora da učini isto.

"Trenutno se nalazimo u akutnoj fazi sirijske krize", dodao je on.

Lavrov je istakao da o sudbini sirijskog predsjednika Bašara el-Asada mora odlučiti njegov narod na slobodnim izborima.

"Samo sirijski narod može odlučiti o sudbini svoje zemlje, uključujući i sudbinu svojih lidera", kazao je Lavrov, naglasivši da izbori moraju biti "u potpunosti slobodni i pravedni" i da moraju da budu sprovedeni pod strogom međunarodnom kontrolom.

Lavrov je takođe dodao da Rusija ne namjerava da se pravda Vašingtonu za izvoz oružja u Siriju.

"Niko nas ne može optužiti jer nismo prekršili ni jedno pravilo", naglasio je on, dodavši da rusko snabdijevanje Damaska oružjem nije nikakva tajna i da oružje koje im se isporučuje može da posluži samo za odbranu od spoljnjeg neprijatelja.

Bonus video: