BITI iLI NE BITI

Monti: Sedam dana do apokalipse

Italijanski premijer Mario Monti je poručio da će sudbina eurozone biti poznata za sedam dana i da postoji ozbiljna opasnost od “smrtonosne spirale”
2 komentar(a)
Mario Monti, Foto: Beta/AP
Mario Monti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2019. 21:24h

Italijanski premijer Mario Monti je upozorio na “apokaliptični ishod” u slučaju da razgovori koji će biti vođeni između čelnih ljudi četiri najjače evropske zemlje propadnu, prenosi britanski Gardijan.

On kaže da bi to ugrozilo političku i ekonomsku budućnost Evrope.

Italijanski lider će sljedeće sedmice razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i španskim premijerom Marianom Rahojem u pokušaju da se započne put ka spasu eura i eurozone.

Italijanski premijer je rekao da lideri eurozone rade na planu koji će zaustaviti širenje dužničke krize, ali i zadovoljiti odbijanje Njemačke da sankcioniše finansijsku neodgovornost.

"Njegovo usvajanje bi bio znak da eurozona želi daljnju integraciju", kaže Monti i navodi da u minimalne uslove za pozitivni ishod spadaju uspostavljanje čvršće bankarske unije, sa centralizovanom kontrolom, kao i postojanje zajedničkog evropskog fonda koji bi služio kao garancija za ugrožene evropske privrede.

“U slučaju da ne napravimo pravi dogovor i samit ne bude uspješan, pritisak berzanskih špekulanata na pojedine zemlje bi bio sve jači, a najslabije zemlje bi bile drastično ugrožene”, rekao je Monti.

On je dodao da spekulativni napadi ne bi bili fokusirani samo na one koji su se oglušili o uputstva EU, već i na zemlje kao što je Italija, za koju je rekao da poštuje pravila, ali vuče dugove iz prošlosti.

“Veći dio Evrope bi morao da se nosi sa sve većim kreditnim kamatama, što bi posredno uticalo na privredu, a to je u suprotnosti sa onim što je potrebno za privredni rast”, rekao je Monti, piše Gardijan.

Premijer Italije je dodao bi da u slučaju da pregovori propadnu, frustracija javnosti prema Evropi dodatno narasla.

“Ako na samitu brzo ne riješimo probleme, mišljenje javnosti, ali i država će se promijeniti i biće protiv veće integracije. Začeci takvog mišljenja se već vide, čak i u Italiji koja je uvijek bila proevropska”, rekao je Monti.

Merkel, Oland, Monti i Rahoj traže izlazak iz krize

Lideri Njemačke, Francuske, Italije i Španije sastali su se danas u Rimu kako bi pokušali da pronađu način da Evropa izađe iz dužničke krize.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Fransoa Oland, španski i italijanski premijeri Mariano Rahoj i Mario Monti sastaju se u nastojanju da postignu konsenzus o neophodnim mjerama uoči samita lidera EU u Briselu 28. i 29. juna.

Među temema o kojima će evropski lideri danas razgovarati je Montijev predlog da se pomoću hitnog fonda za pomoć državama u zoni eura kupe obveznice zemalja najteže pogođenih krizom, čime bi se smanjila cijena zaduživanja za zemlje kao što su Italija i Španija.

Na dnevnom redu će biti i plan o prekograničnoj bankarskoj kontroli i mogućem uvođenju poreza na finansijske transakcije, prema riječima vladinog izvora koji je želio da ostane anoniman.

Sastanak u Rimu održava se u trenutku sve većih strahova da vlade neće moći da se dogovore o mjerama za izlazak iz krize i da će Španija i Italija možda uskoro morati da traže zajam, koji ostatak eurozone ne bi mogao da im priušti.

Španska vlada je nedavno priznala da će njihovim bankama trebati pomoć, dok Monti insistira da Italiji neće trebati takva vrsta pomoći.

Mnogi strahuju i da bi ekonomski slom u Evropi mogao da povuče za sobom cijelu svjetsku ekonomiju, uključujući SAD.