EU postaje savezna država?

Deset ministara se zalaže za zajedničku političku saveznu državu sa više zajedničkih nadležnosti, koje su do sada bile u nadležnosti nacionalnih politika
82 pregleda 24 komentar(a)
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.06.2012. 09:24h

Deset ministara spoljnih poslova EU, medju njima i šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger, nameravaju da pretvore EU u saveznu državu po uzoru na SAD.

Bečki dnevnik "Prese" tvrdi da ta "Grupa za budućnost“ namjerava da transformiše politički sistem u Uniji.

"Grupa za budućnost", koja je inicirana od strane šefa njemačke diplomatije Gvida Vestervelea, polazi od aktuelnog političkog sistema u EU, i želi da ga potpuno transformiše.

Šefovi diplomatija Austrije, Belgije, Danske, Italije, Njemačke, Luksemburga, Holandije, Poljske, Portugala i Španije redovno su se sastajali od početka ove godine, a u utorak je "Grupa za budućnost" svoj predlog predstavila predsjedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu, predsjedniku Saveta EU Hermanu van Rompeju, i šefu Evropske banke Mario Dragiju, kao i šefu evrozone Žan-Klod Junkeru.

Tako su se izjasnili za zajedničku evropsku zaštitu granica, i podržavaju proširenje zajedniče spoljne i bezbjednosne politike, koja bi išla čak i do uspostavljanja vojske EU

Tako predsjednik Evropske komisije treba da dobije na značaju poput premijera jedne vlade, direktnim izborom, čime bi dobio mogućnost da samostalno sastavi svoj tim, prenosi "Prese“ dodajući da, pošto bi razvoj novih zakona i njihova primjena bile u njegovoj nadležnosti, bi on postao najuticajniji političar Evrope.

Pozivajući se na nacrt dogovora, na osnovu kojeg će biti nastavljeni razgovori, list ukazuje da su izrađene potpuno nove demokratske strukture za EU, koja je model saveznih država slična SAD, sa parlamentarnim sistemom dva doma i direktno izabranim predsjednikom EU.

Ovaj model, kako ističe "Prese“, razvlastio bi aktuelno dominirajuće šefova država i vlada i stvorio sistem demokratije za EU, sličan državnom.

Umjesto aktuelno moćnog Savjeta EU, kao i redovnih sastanaka nacionalnih ministara u Briselu bi, prema predlogu, koji je izrađen sredinom maja u Beču, trebalo da se uspostavi Dom zemalja, koji bi bio ravnopravan Evropskom parlamentu.

U zajedničkom dokumentu ministri ne traže samo veću centralizaciju moći, već i snažnije uključenje nacionalnih parlamenata u proces odluke u EU

Slično kao i u SAD, gdje postoje dva doma, i EU bi time dobila novi "parlamentarni balans“, ističe "Prese“. U Austriji je ovaj model već tokom 90-tih godina razvio nekadašnji poslanik Manfred Mautner-Markhof, čiji predlog nije naišao na odobravanje šefa tadašnje austrijske diplomatije Volfganga Šisela, a sada isti biva forsiran od Špindelegera.

U svom dokumentu šefovi diplomatija podvlače potrebu za novim demokratskim strukturama u EU objašnjavajući je aktuelnom krizom i težnjom da se učini ireverzibilnom monetarna unija.

Deset ministara se zalaže za zajedničku političku saveznu državu sa više zajedničkih nadležnosti, koje su do sada bile u nadležnosti nacionalnih politika.

Tako su se izjasnili za zajedničku evropsku zaštitu granica, i podržavaju proširenje zajedniče spoljne i bezbjednosne politike, koja bi išla čak i do uspostavljanja vojske EU.

Takođe se zalažu i za više direktne kontrole nacionalnih budžeta, kao što je to nedavno tražila njemačka kancelarka Angela Merkel svojom inicijativom za fiskalnom unijom.

U zajedničkom dokumentu ministri ne traže samo veću centralizaciju moći, već i snažnije uključenje nacionalnih parlamenata u proces odluke u EU. Nacionalni parlamenti, kako piše "Prese“, trebalo bi snažnije da saradjuju sa Evropskim parlamentom.

Bonus video: