Rusi ne priznaju pivo kao alkohol

Kada novine objave da je u nekom selu policija pronašla trojicu mrtvih muškaraca, ili bračni par i praznu flašu vodke, istraga gotovo da nije potrebna
144 pregleda 5 komentar(a)
pivo, Foto: Thegirlsguidetobeer.com
pivo, Foto: Thegirlsguidetobeer.com
Ažurirano: 17.06.2012. 15:58h

"Najnemoćnije i najsramotnije vrijeme u životu mog naroda je vrijeme od svitanja do otvaranja prodavnica", napisao je prije više od 40 godina ruski književnik Venedikt Jerofejev, a sudeći po broju zaposlenih u Moskvi koji se ujutru mogu vidjeti kako idu na posao sa flašom alkohola koju ispijaju usput, velike promjene nema.

"Cifre su strašne!", dramatično je uzviknuo Vladimir Putin u svom prvom obraćanju parlamentu pošto je treći put izabran za predsjednika. Govorio je o pola miliona ljudi koliko godišnje umire u Rusiji od posljedica konzumiranja alkohola, droge i duvana.

Većina ih strada od alkohola, koji je bez sumnje državni neprijatelj broj jedan zbog kojeg direktno ili na posredan način svakoga dana umire oko 1.000 ljudi, dok desetine hiljada godišnje umiru ili teško oboljevaju od konzumiranja metil alkohola.

U zemlji u kojoj pivo ne podleže zabrani prodaje tokom noći, koja je nedavno uvedena za sve radnje kao jedna od mjera borbe protiv alkoholizma, najveću opasnost predstavljaju upravo kućne manufakture i ilegalne fabrike u kojima se proizvodi metanol.

2005. umrlo 45.500 ljudi

Kada novine objave da je u nekom selu policija pronašla trojicu mrtvih muškaraca, ili bračni par i praznu flašu vodke, istraga gotovo da nije potrebna, jer je već jasno da su umrli od trovanja metanolom, a na taj način je tokom 2005. godine u smrt otišlo 45.000 ljudi.

Kada novine objave da je u nekom selu policija pronašla trojicu mrtvih muškaraca, ili bračni par i praznu flašu vodke, istraga gotovo da nije potrebna

U međuvremenu, vlasti su zabranile rad polovine proizvođača, a dozvolu za pravljenje alkohola dale preduzećima koja ispunjavaju standarde kvaliteta, pa je prema zvaničnim statistikama prošle godine broj umrlih od trovanja iznosio "svega" 12.000.

Biće povećane kazne

Vlasti su veoma oprezne kada razmišljaju o povećanju taksi na alkoholna pića, što bi trebalo da ograniči njihovu dostupnost, prije svega omladini, jer znaju da to istovremeno može da bude podsticaj za ilegalnu proizvodnju jeftinih pića, ali će uprkos tome od 1. jula cijena vodke skočiti za oko 30 odsto.

Kazne za prodaju alkohola maloljetnicima biće uskoro drastično povećane, najavila je vladajuća Jedinstvena Rusija, ali podatak da oko 40 odsto učenika redovno pije uznemirujući je, baš kao i česti prizori mladih majki koje piju dok ispred sebe guraju kolica sa djecom.

Bonus video: