Merkel: Napadi na strance su sramota za Njemačku

Neki njemački mediji ukazali su na to da situacija u današnjoj Njemačkoj nalik onoj početkom devedesetih, kada se dogodio niz brutalnih napada na strance
73 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2018. 16:34h

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u utorak, na komemoraciji u Dizeldorfu povodom 25. godišnjice napada neonacista na tursku porodicu u Solingenu, u kojem je poginulo pet osoba, da su ovakvi napadi mogući i danas, ističući da su napadi na strance sramota za Njemačku.

"Desničarski ekstremizam ni u kojem slučaju nije stvar prošlosti. I danas se ljudi u našoj zemlji napadaju samo zato što su izbjeglice ili zato što drugačije izgledaju, uprkos tome što već godinama žive u Njemačkoj", rekla je njemačka kancelarka na komemoraciji povodom napada na tursku porodicu u Solingenu, u kojem je poginulo pet osoba - dvije žene i tri djevojčice.

Merkel je poručila da su takvi napadi "sramota za Njemačku" koji se ni u kom slučaju ne smiju prihvatiti kao nešto normalno, piše Hina.

"Njemačka zbog svoje prošlosti i Holokausta nosi posebnu odgovornost. Ovaj zločin protiv čovječnosti nas obavezuje da se svakodnevno zalažemo za suživot dostojan čovjeka", rekla je ona.

"Solingen nije ni prvi, a ni posljednji takav napad"

Na komemoraciji u Solingenu, gdje je u noći između 28. na 29. maj 1993. nekoliko mladih neonacista podmetnulo požar u jednoj zgradi nastanjenoj isključivo građanima turskog porijekla, njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas je pozvao na više građanske hrabrosti u borbi protiv svakodnevnog rasizma.

"Činimo li dovoljno kada uočimo da, recimo na radnom mjestu, kolege bivaju zapostavljeni samo zato jer su stranci?", zapitao se Mas.

Na skupovima u Dizeldorfu govorio je i turski ministar vanjskih poslova Mevlet Čavušoglu, koji je upozorio na to da su napadi poput onog u Solingenu prije četvrt vijeka i danas mogući.

"Solingen nije ni prvi, a ni posljednji takav napad", rekao je Čavušoglu.

Neki njemački mediji ukazali su na to da situacija u današnjoj Njemačkoj nalik onoj početkom devedesetih, kada se dogodio niz brutalnih napada na strance. Tada se zemlja nalazila na udaru izbjegličkog talasa iz zemalja bivše Jugoslavije, a socijalna situacija je bila napeta zbog ekonomskih problema koji su nastali nakon pada Berlinskog zida, što je urodilo strožim zakonima o azilu.

Bonus video: