Njemci dijele lekcije, Grci pred ispadanjem

Ni na fudbalskom šampionatu nije moguće pobjeći od dužničke krize
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 20:06h

Njemci dijele lekcije i ostavljaju začuđene rivale za sobom. Grčka se opasno približila ispadanju. Ovo bi mogla da bude eurozona, ali je zapravo Euro 2012.

Upoređujući situaciju u 17-članoj oblasti jedinstvene valute i onu na terenima Poljske i Ukrajine, agencija Rojters piše da je i na najvećem evropskom fudbalskom takmičenju teško pobjeći od dužničke krize koja pogađa neke učesnice.

Političari iz zaduženih država poput Grčke, Španije, Italije, Irske i Portugala nadaju se da bi uspjeh na terenu mogao – barem na kratko, skrenuti pažnju sa nezaposlenosti, siromaštva i propalih banaka.

Jorgos Samaras

"Ne znam koliko daleko ćemo stići i šta možemo učiniti, ali želimo da našom radošću igranja fudbala pružimo radost Grcima", rekao je Jorgos Samaras, napadač reprezentacije.

Rojters navodi da na žalost Samarasovu i Grčke, prva nedjelja šampionata nije podigla moral i možda je dodatno potištila nekoliko ponosnih fudbalskih nacija koje nijesu uspjele da poboljšaju igru na terenu.

Za Njemce, koji su na korak od četvrtfinala nakon pobjede, navodi se da su pametnom igrom pokazali mnoge kvalitete koji su njihovu ekonomiju učinili najjačom u Evropi.

"Dobro ogranizovani i vrijedni, oni su tvrdi u odbrani, efikasni na sredini terena i produktivni u napadu. Nije iznenađenje što su bivši šampioni među favoritima", ističe britanska agencija.

Suprotno njima, igra Grčke na utakmici sa Poljskom, koja je završena remijem, i sa Češkom Republikom, od koje je poražena, ocjenjuje se kao povremeno haotična.

U komentaru piše da će se eventualni pobjednici Eura 2012. nadati većoj produktivnosti i poboljšanju ekonomskog rasta zbog nacionalnog faktora sreće koji ide uz pobjedu

Rojters konstatuje da se Irci, koji su prošle godine dobili međunarodnu pomoć, muče i na terenu i van njega.

Oni su poraženi 3:1 od Hrvata a kada su krenulu u Poljsku, irski fanovi su raširili zastavu sa porukom koja ismijava zahtjev njemačke kancelarke da siromašne evropske države rade više:

"Angela Merkel misli da smo na poslu".

"Postoji faktor sreće koji je vezan za nacionalni tim u Irskoj. Oni će stati iza svog tima i ublažiti trenutnu situaciju", rekao je bivši irski igrač Rej Hoton uoči šampionata.

Za remi između Španije i Italije se navodi da je razočaravajući i da je podrio reputaciju dviju najvećih svjetskih fudbalskih nacija.

"Vjerujem da španski narod koristi fudbal da pobjegne od stvarnosti", rekao je Rojtersu Iker Kasiljas, španski golman i kapiten.

"Ne vjerujem da to vrši dodatni pritisak na nas, ali ćemo igrati najdostojanstvenije moguće Evropsko prvenstvo".

U tekstu stoji da je Kasiljas, naglašavajući kvalitete koje su timu potrebne na takmičenju, možda govorio o životu u Španiji nakon što je pukao mjehur nekretnina, nagomilao se privatni i nacionalni dug, porasla nezaposlenost a vlada primijenila mjere štednje.

„Posvećenost, naporan rad i drugarstvo – to su vrijednosti koje će ovdje imati svi igrači,“ rekao je.

Ako Španija ne poboljša igru, njena taktika bi se mogla naći pod lupom slično kao njene banke, koje se sada provjeravaju kako bi se utvrdilo koliko im je potrebno za dokapitalizaciju, piše Rojters.

Za Portugal, još jednu članicu eurozone koja se bori sa krizom, navodi se da može biti donekle ponosan zbog pobjede nad Danskom nakon poraza od Njemaca.

Međutim, Kristijano Ronaldo, najskuplji svjetski igrač, bio je neprecizan pred golom a Portugal će ostaviti trag na takmičenju samo ako se on vrati u formu.

Defanzivna igra Engleza na utakmici protiv Francuske koja je završena neriješeno, podsjetila je na taktiku „kvarenja“ koju Britanija ponekad koristi da bi blokirala tješnju političku integraciju u Evropskoj uniji.

U komentaru piše da će se eventualni pobjednici Eura 2012. nadati većoj produktivnosti i poboljšanju ekonomskog rasta zbog nacionalnog faktora sreće koji ide uz pobjedu.

Ekonomisti kažu da je rast u Italiji bio blago veći na kraju 2006. nego što je prognozirano kada je pobijedila na Svjetskom prvenstvu te godine, iako je teško reći da li su za to zaslužni fudbaleri.

Loša vijest za eventualne šampione je da pobjeda ne garantuje dugoročnu ekonomsku korist – kao što se vidi na primjerima Grčke, Italije i Španije.

"Španija je savladala Italiju 2010. i pobijedila na Evropskom prvenstvu 2008. Grčka je bila iznenađenje na prvenstvu 2004. Pogledajte ih sada", zaključuje Rojters.

Galerija

Bonus video: