Putin: Možemo da odgovorimo na američki protivraketni štit

Ruski zvaničnici više puta su istakli posljednjih mjeseci da su im potrebne pisane garancije da protivraketni štit NATO u Evropi neće biti usmjeren protiv Rusije
10 komentar(a)
Putin, Foto: Rojters
Putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.06.2012. 16:41h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da Rusija ima sve mogućnosti da adekvatno odgovori na razmještanje američkog protivraketnog štita u Evropi, ali da bi bilo najbolje kada bi takvi planovi bili revidirani.

“Moramo da gledamo u budućnost i da blagovremeno reagujemo na promociju tih planova. Naravno da je najbolje kada naši partneri ne bi to radili, jer će to izazvati našu reakciju”, rekao je Putin u obraćanju vojnicima 393. vazduhoplovne baze.

Putin je naglasio da bez obzira na to što se ti izrazi više ne koriste, to jeste faktički “trka u naoružanju”, “imamo sve mogućnosti da adekvatno odgovorimo”.

Kao glavne aktivnosti u tom smislu Putin je istakao ispunjavanje ugovora o odbrani, za koje je rekao da treba da budu ostvareni “u pravo vrijeme, po pravoj cijeni i da ispune planove po nalogu državne odbrane”. “Ukoliko to uradimo, onda za nas nema nikakvih prijetnji” kazao je ruski predsednik.

Ruski zvaničnici više puta su istakli posljednjih mjeseci da su im potrebne pisane garancije da protivraketni štit NATO u Evropi neće biti usmjeren protiv Rusije i njene bezbijednosti, ali su zasad ostali bez odgovora, kao i ruska inicijativa o zajedničkom integrisanom štitu u Evropi.

Aktuelni premijer Rusije Dmitrij Medvedev pokušao je, dok je bio predsjednik, da o tome razgovara sa američkim predsjednikom Barakom Obamom, ali zaključak tog razgovora bio je da konkretni rezultati ne mogu da budu postignuti prije ovogodišnjih predsedničkih izbora u SAD.

U Moskvi se više puta čulo da mnoge evropske zemlje nijesu zadovoljne raspoređivanjem raketnog štita na njihovim teritorijama i uopšte u Evropi, ali da je to strateška doktrina Vašingtona koju moraju da slijede.

Putin je o problemu raketnog štita nedavno razgovarao sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom, rekavši tom prilikom da do napretka u razgovorima o štitu ne može doći na osnovu dijaloga sa samo jednom zemljom.

Rusija je već odgovorila na izvjestan način na planove o postavljanju američkog NATO štita u Evropi, raspoređivanjem svojih radarskih i raketnih sistema u oblasti Kaljiningrada, ruske enklave duboko u evropskoj teritoriji.

Bonus video: