Uskoro izručenje Asanža Švedskoj?

On bi se eventualno na ovu odluku mogao žaliti Evropskom sudu za ljudska prava, ali advokati smatraju da to ne bi zadugo spriječilo njegovu ekstradiciju
0 komentar(a)
asanz, Foto: Sky.com
asanz, Foto: Sky.com
Ažurirano: 14.06.2012. 16:08h

Britanski Vrhovni sud odbacio je danas zahtjev za ponovno razmatranje žalbe osnivača sajta "Vikiliks" Džulijana Asanža na odluku suda da bude izručen Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, čime su iscrpljene sve legalne mogućnosti da se promijeni odluka britanskog suda.

"Sud je naredio da, uz saglasnost optuženog,...ekstradicioni period treba da počne najranije za 14 dana", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda koje je prenijela agencija Rojters.

Vrhovni sud je 30. maja odbacio prvu žalbu Asanža na odluku o izručenju Švedskoj, ali je, neočekivano, ostavio Australijancu još dve sedmice za zahtjev za ponovno razmatranje žalbe.

Asanžov pravni tim tražio je 30. maja da se odloži ekstradicija Švedskoj za 14 dana kako bi se ponovo otvorio proces pošto odbrana nije bila adekvatno pripremljena. Presudom najviše sudske instance u Britaniji stavljena je tačka na dugu pravnu bitku koja je započeta Asanžovim hapšenjem u decembru 2010. godine.

On bi se eventualno na ovu odluku mogao žaliti Evropskom sudu za ljudska prava, ali advokati smatraju da to ne bi zadugo spriječilo njegovu ekstradiciju.

Asanž i njegove pristalice strahuju da će poslije izručenja Švedskoj biti poslat u SAD i optužen za objavljivanje nekoliko stotina hiljada američkih povjerljivih diplomatskih dokumenata na veb sajtu "Vikiliksa".

Džulijan Asanž je ranije odbacio optužbe švedskog suda da je seksualno zlostavljao dvije bivše volonterke "Vikiliksa".

Bonus video: