Francuska ograničila zarade državnim funcionerima

Nove mjere, koje je Oland opisao kao čin patriotizma, uveliko su popularne kod francuske javnosti
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 20:26h

Nova francuska socijalistička vlada je objavila da će ograničniti zarade rukovodilaca državnih firmi a ministar finansija je limit od 450 hiljada eura godišnje opisao kao pitanje "pravde i morala".

Pjer Moskovisi je rekao da će mjera o smanjenju zarada stupiti na snagu u naredne dvije godine.

Predsjednik Fransoa Oland je tokom predizborne kampanje govorio da plata direktora može biti najviše 20 puta veća od najniže zarade u preduzeću kojim upravlja.

Nove mjere, koje je Oland opisao kao čin patriotizma, uveliko su popularne kod francuske javnosti.

"Prihod od 450.000 eura godišnje mi ne djeluje obeshrabrujuće ako želimo da kvalitetni ljudi i žene upravljaju našim kompanijama,“ rekao je Moskovisi. Dodao je da je ta mjera neophodna da bi se "državne kompanije učinile moralnijim" i odgovorile na "zahtjeve pravde i transparentnosti" u vrijeme ekonomske krize.

Oland je takođe obećao porez od 75 odsto na prihode veće od milion dolara. Predsjednik i članovi njegovog kabineta su smanjili sopstvene zarade za 30 odsto.

"Gardijan"je prenio da će se limit odnositi na sve kompanije u kojima je država većinski vlasnik, uključujući poštu, energetski gigant EDF, proizvođača nuklearnih reaktora Areva, željezničku kompaniju SNCF i javno saobraćajno preduzeće RATP.

Ministarstvo finansija je saopštilo da manje od 20 rukovodilaca trenutno ima zarade preko limita.

UMP, stranka bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija, odbacila je nove mjere kao političko pozerstvo. „Pretvaraju se da rješavaju naše probleme smanjivanjem plata rukovodilaca. To spada u kategoriju 'razmetljivog morala',“ rekao je lider UMP-a Žan-Fransoa Kope.

Bonus video: