Sud da ponovo razmotri žalbu na izručenje Asanža

Advokati Džulijana Asanža zatražili su danas od Vrhovnog suda Velike Britanije da ponovo razmotri njihovu žalbu na odluku o izručenju osnivača Vikiliksa Švedskoj, saopštio je danas taj sud
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 14:44h

Vrhovni sud odobrio je 30. maja izručenje Asanža Švedskoj, ali je sud, na opšte iznenađenje, dao Asanžovoj odbrani rok do 14 dana da zatraži ponovno otvaranje predmeta iz proceduralnih razloga.

"Sud će razmotriti taj zahtjev", rekao je agenciji Frans pres neimenovani portparol Vrhovnog suda, ne pružajući više detalja.

Asanžova odbrana zasniva svoj zahtjev na činjenici da se presuda od 30. maja zasnivala na Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima, koja ranije nije pominjana na suđenju, čime je odbrani uskraćeno pravo na odgovor.

Ako sud prihvati taj zahtjev, onda će ponovo razmatrati izručenje Asanža. U slučaju da odbije zahtjev odbrane, Asanž je iscrpio sva pravna sredstva u Velikoj Britaniji, ali će moći da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Asanž koji je uhapšen 7. decembra 2010, odbacuje optužbe da je u avgustu 2010. godine dok je bio u posjeti Stokholmu, seksualno napao dvije žene zbog čega Švedska traži njegovo izručenje.

Asanžove pristalice tvrde da je švedsko tužilaštvo pod uticajem SAD iz političkih razloga pokrenulo taj slučaj i da će on odmah biti poslat u SAD.

Sajt Vililiks objavio je povjerljive izvještaje američke vojske o ratovima u Iraku i Avganistanu i hiljade američkih diplomatskih depeša čime je doveo Vašington u nepriliku.

Bonus video: