Belgija postala raj za lopove

Belgijsko savezno tužilaštvo I policija upozorili su danas da je Belgija u evropskom vrhu kada je riječ o nerazriješenim provalnim krađama, za šta krive njen geografski položaj i politiku širenja EU
0 komentar(a)
Provalnik, lopov, pljačka, krađa, Foto: 123rf.com
Provalnik, lopov, pljačka, krađa, Foto: 123rf.com
Ažurirano: 11.06.2012. 14:58h

"Postali smo raj na zemlji za lopove iz cijele Evrope", izjavio je agenciji Belga koordinator belgijske policije Erik Bishof.

Bishof je rekao da otvorene granice, kao i činjenica da je Belgija mala zemlja smještena između Njemačke, Francuske i Holandije, omogućava mobilnim bandama provalnika da već sat-dva poslije krađe neprimijećeni napuste zemlju.

Načelnik uprave savezne policije za djela protiv imovine Edi de Ret saopštio je da je prošle godine prijavljeno preko 70 000 provalnih krađa, što je 10 odsto više nego prethodne godine, i da je ova vrsta zločina u neprekidnom porastu od 2006. On je kao jedan od faktora koji utiču na porast kriminala pomenuo politiku širenja EU prema istoku.

Iako de Ret nije prozvao ni jednu konkretnu zemlju, policajci nezvanično kažu da su im najveći problem kriminalne grupe iz Rumunije koje su u stalnom pokretu i operišu širom EU.

Bonus video: