Francuzi u julu počinju povlačenje iz Avganistana

Oland je ukazao da se, u međuvremenu, mora učiniti sve kako bi francuske trupe ispunile svoje obaveze
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2012. 16:33h

Francuski predsjednik Fransoa Oland poručio je danas da će Francuska početi povlačenje svojih trupa iz Avganistana sljedećeg mjeseca, a da će do kraja godine svi francuski vojnici biti vraćeni kući.

"Povlačenje će početi u julu, a završiće se krajem godine", rekao je francuski predsjednik, prenio je AFP.On je ukazao da se, u međuvremenu, mora učiniti sve kako bi francuske trupe ispunile svoje obaveze, ali je upozorio da je pritom neophodan najviši stepen bezbjednosti, uz "najveći oprez po živote vojnika".

"To obećavam sada i ovdje i garantovaću za tu operaciju", istakao je šef francuske države.Govoreći poslije pogibije četiri francuska vojnika u jutrošnjem samoubilačkom napadu talibana, on je kazao da će Francuska mrtvim vojnicima odati "nacionalnu poštu", dodajući da će vojnici koji su u napadu povrijeđeni biti brzo vraćeni u Francusku.

U napadu koji se jutros dogodio u provinciji Kapisa na istoku Avganistana, poginula su četiri francuska vojnika, a petorica su ranjena, među kojima se trojica nalaze u teškom stanju, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Francuske.

Oko 3.500 francuskih vojnika raspoređeno je u Avganistanu, uglavnom u Kabulu i istočnoj provinciji Kapisa, podsjeća francuska agencija.

Galerija

Bonus video: