Obama traži od Evropljana da spriječe širenje krize na svijet

Američki predsjednik Barak Obama zatražio je danas od evropskih lidera da spriječe da dužnička kriza u eurozoni povuče cio svijet ka dnu.
2 komentar(a)
Obama, Foto: Rojters
Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.06.2012. 19:26h

"Rješenja za ove probleme su teška, ali rješenja postoje", rekao je Obama i dodao da Evropljani moraju da ubrizgaju novac u bankarski sistem.

Obama je održao kratku konferenciju za novinare u Bijeloj kući poslije više loših ekonomskih vijesti, koje bi mogle i da utiču na njegove šanse da bude reizabran u novembru, poput rasta nezaposlenosti i novih pokazatelja kako evropska dužnička kriza negativno utiče na američku privredu.

Pažnja svjetske ekonomske javnosti trenutno je usmjerena na Španiju u kojoj su bankama potrebne milijarde eura za stabilizaciju, dok je privreda na ivici pucanja.

Španske vlasti su kritikovane da sporo reaguju, dok su evropski poslovni lideri i analitičari naglasili da Madrid brzo mora da nađe rješenje kako ne bi bila zahvaćena mogućim previranjima na tržištima poslije izbora u Grčkoj 17. juna.

I Obama je spomenuo Grčku, gdje bi izbori mogli odlučiti da li će ta zemlja napustiti eurozonu, posebno ako najviše glasova dobije ljevičarska stranka Siriza koja se protivi oštrim mjerama štednje nametnutim kao uslov za primanje međunardone pomoći.

Američki predsjednik je rekao da uviđa teškoće s kojima se Grčka suočava, ali i ocijenio da bi izlazak te zemlje iz eurozone značio još veće ekonomske probleme nego dosadašnje oštre mjere štednje.

Bonus video: