Španija će dobiti 100 milijardi eura za spas banaka

Španija je oklijevala da traži ponižavajuće izbavljenje poput Grčke, Irske i Portugala, jer uz te pakete pomoći idu zahtjevi za bolne mjere štednje
4 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2012. 20:07h

Španija će dobiti do sto milijardi eura kredita iz fondova eurozone u pokušaju da oporavi svoje banake, koje su pred kolapsom.

Ministar ekonomije Luis de Gvindos je nakon hitnog sastanka ministara eurozone naglasio da je pomoć namijenjena finansijskom sistemu, a ne ekonomiji kao cjelini. „To nije izbavljenje“, rekao je.

„To je kredit po veoma povoljnim uslovima koji će biti određeni u narednih nekoliko dana. Puno su povoljniji od tržišnih“, izjavio je na konferenciji na novinare, prenio je BBC.

Španija je oklijevala da traži ponižavajuće izbavljenje poput Grčke, Irske i Portugala, jer uz te pakete pomoći idu zahtjevi za bolne mjere štednje.

De Gvindos je rekao da je jedan od uslova za zajmove restrukturiranje finansijskog sistema, ali da nema „mikroekonomskih uslova“. „Uslovi se odnose na banke“, kazao je.

„Nadamo se da će kao rezultat ubrizgavanja (kapitala) porodice i kompanije imati solventnije banke koje će moći da im daju kredite, što trenutno nisu u stanju.“

Eurogrupa, koju čine ministri finansija eurozone, pozdravila je odluku Španije, četvrte po veličini evropske ekonomije, da zatraži pomoć.

Španija je nastojala da obezbijedi da pomoć ide direktno bankama, a ne centralnoj vladi.

Stoga će kredite dobiti njen fond za restrukturiranje banaka, FROB. Ali, kako je objasnio De Gvindos, to će biti smatrano državnim dugom.

Eurogrupa je saopštila da „smatra da FROB, kao instrument španske vlade, može dobiti sredstva i proslijediti ih finansijskim institucijama kojima su ona potrebna. Španska vlada će imati punu odgovornost nad finansijskom pomoći“.

De Gvindos je saopštio da još nije donesena odluka o tome ko će isplatiti sredstva, ali je ukazao da će to biti jedan od fondova za evropsku finansijsku stabilnost, EFSF ili ESM.

Na telefonskoj konferenciji ministara 17-člane eurozone, koja je trajala dva i po sata, žučno se raspravljalo o ulozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u spasavanju španskih banaka, prenio je Rojters.

Madrid je želio minimalnu ulogu MMF-a a na kraju je dogovoreno da međunarodni kreditor pomogne u nadzoru reformi španskog bankarskog sektora, dok će institucije EU osigurati da se Španija pridržava svojih širih ekonomskih obaveza.

Galerija

Bonus video: