Švajcarska: Dom najbogatijih evropskih industrijalaca

Iz liste se jasno vidi da iza nekih najvećih evropskih bogataša stoje tradicionalni poslovi, koji se prenose iz generacije na generaciju
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2012. 07:20h

Mnogi najbogatiji evropski industrijalci su izabrali Švajcarsku za "domovinu", objavio je danas švajcarski časopis "Bilan".

Na listi bogataša koju je napravila ta publikacija najmanje dvije trećine od 100 imena živi u Švajcarskoj, uključujući najbogatijeg među njima, osnivača švedske kompanije "Ikea" Ingvara Kamprada.

Kamprad (86), žitelj Lozane, na čelu je liste s bogatstvom od 35 milijardi franaka (29 milijardi eura, 36 milijardi dolara).

Cirih

Za ulazak u klub ultrabogatih bilo je potrebno posjedovanje imetka od najmanje pet milijardi franaka (4 milijarde eura, 5 milijardi dolara), prenijela je agencija AFP.

Listom časopisa "Bilan" dominiraju Njemci kojih je 28, dvojica više nego Rusa; slijede francuski i švajcarski bogataši kojih je po 9, dok su Italijani peti sa 7 na listi

Na drugom mjestu liste je Španac Amansio Ortega Gaona, kreator konfekcijske marke "Zara" i vlasnik svjetskog tekstilnog džina "Inditeks". Njegovo bogatstvo je procijenjeno na 32,9 milijardi franaka (27 milijardi eura, 34 milijarde dolara).

Njemačko-holandska porodica Breninkmajer, vlasnik lanca odjeće C&A, "teška" je procijenjenih 27,9 milijardi franaka (23 milijarde eura, 29 milijardi dolara), čime je zauzela treće mjesto.

Ukupno gledano, listom švajcarskog časopisa dominiraju Njemci kojih je 28, dvojica više nego ruskih superbogataša. Za njima slijede francuski i švajcarski bogataši kojih je po devetorica, dok su Italijani peti sa sedam na listi.

Ženeva

Iz liste se jasno vidi da iza nekih najvećih evropskih bogataša stoje tradicionalni poslovi, koji se prenose iz generacije na generaciju, pri čemu su najzastupljenije trgovinske kuće i proizvođači marki tekstila i luksuzne robe.

Možda je iznenađujuće što je na listi veoma malo bogataša u oblasti novih tehnologija i da gotovo nema inovatora iz sektora Interneta ili mobilnih telefona.

Galerija

Bonus video: