EU želi da spriječi da poreski obveznici spašavaju banke

Evropska komisija predložila je danas novi sistem finansijskih propisa s ciljem da se spriječi da se novcem poreskih obveznika spašavaju neuspješne i propale banke.
81 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 18:52h
Ako predlog i bude usvojen, neće moći da pomogne u rješavanju aktuelne krize, posebno u Španiji koja nema sredstva da nadoknadi ogromne gubitke banaka u toj zemlji.

Banke s druge strane posjeduju ogromne količine obveznica matičnih država koje gube na vrijednosti kada investitori gube povjerenje u finansijsku budućnost te zemlje. Zbog toga pad povjerenja bilo u banke bilo u države teži da stvori negativan trend zbog kojeg je neophodna strana pomoć.

Prema predlogu Evropske komisije, bankama koje ne predstavljaju sistemski rizik za stabilnost finansijskih tržišta biće prosto dozvoljeno da propadnu. U bankama čija bi propast predstavljala rizik, gubitke bi trebalo da preuzmu vlasnici obveznica i akcija.

"Prekinućemo vezu između bankarske krize i državnih budžeta", rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Mišel Barnije i podvukao: "Ne želimo da poreski obveznici moraju da platćaju tuđe greške".

Ako predlog i bude usvojen, neće moći da pomogne u rješavanju aktuelne krize, posebno u Španiji koja nema sredstva da nadoknadi ogromne gubitke banaka u toj zemlji. Predlog bi, ako ga odobri svih 27 članica EU i Evropski parlament, trebalo da stupi na snagu 2018.

Ojačati bankarski sistem

Mišel Barnije u tekstu, objavljenom u britanskom dnevniku “Tajms”, navodi da postoji potreba za distanciranjem od trenutne situacije u kojoj je sudbina javnih finansija isključivo vezana za sudbinu banaka.

“Kako bi se izašlo iz krize i obnovilo povjerenje i rast od vitalne je važnosti da preduzmemo odlučne korake za jačanje našeg bankarskog sistema i stavimo ga u službu potrošača realne ekonomije”, ističe Barnije.

Prema njegovom mišljenju, rješenje oslanjanja na finansijsku pomoć poreskih obveznika, navedeno u novom prijedlogu Evropske komisije, vlastima u svim članicama EU daje ovlaštenja za restrukturisanje ili gašenje bilo koje banke čiji bi krah mogao da utiče na finansijsku stabilnost.

Barnije je naglasio da banke i vlasti treba da izrade planove unaprijed kako bi se izborili sa mogućim problemima i da samostalno prevaziđu teškoće. On navodi da će vlasti morati brzo djelovati ako banke budu imale probleme uprkos ovim mjerama.

On je naglasio da u moguću intervenciju može spadati zamjena uprave ili okupljanje akcionara kako bi hitno prilagodili reforme ili, u težim slučajevima, mjere mogu biti preduzete kako bi problematična banka bila prodata pouzdanom konkurentu.

“Imamo odgovornost da se pripremimo za budućnost i da se pobrinemo da izbjegnemo greške da banke spasavaju poreski obveznici ili da ostanu na tržištima kao bespomoćne zombi banke”, zaključio je evropski komesar za unutrašnje tržište.

Galerija

Bonus video: