Ukrajina: Poslanici pravili kordon oko šefa parlamenta da bi izglasali zakon

Opozicija je predlog zakona ocijenila kao cinični manevar Partije regiona predsjednika Viktora Janukoviča
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2012. 20:06h

Ukrajinski parlament se za korak približio izjednačavanju ruskog i ukrajinskog jezika kada je vladajuća partija podržala nacrt kontroverznog zakona poslije prvog od dva čitanja, pošto su prethodno formirali zaštitni kordon oko predsjednika skupštine.

Opozicija je predlog zakona ocijenila kao cinični manevar Partije regiona predsjednika Viktora Janukoviča sa ciljem da povrati razočarane birače u svom tradicionalnom uporištu uoči parlamentarnih izbora u oktobru.

Opozicioni političar Arsenij Jacenjuk javno je optužio poslanike Partije regiona da su izdajnici nakon što su nacrt zakona, kojim se ruskom dodjeljuje status „regionalnog jezika“, podržala 243 od ukupno 450 poslanika.

Poslanici vladajuće partije su napravili kordon oko predsjednika parlamenta Volodimira Litvina

Prema predlogu zakona, ukrajinski će ostati jedini zvanični jezik u zemlji, ali ruski će moći da se koristi u sudovima, bolnicama i drugim institucijama u regionima u kojima ga većina stanovnika govori. Građani tih oblasti koji, recimo, žele da rade u regionalnoj administraciji, više neće morati da dobro znaju ukrajinski jezik.

Partija regiona tvrdi da ovaj potez nije nikakav manevar, već prosto izlaženje u susret težnjama ljudi koji tamo žive.

Prošlog mjeseca poslanici opozicione partije Batkivšina (Otadžbina) bivše premijerke Julije Timošenko spriječili su da dođe do glasanja tako što su blokirali podijum, što je dovelo do tuče među poslanicima, a jedan član parlamenta prebačen je u bolnicu zbog povrede glave.

Poslanici vladajuće partije su napravili kordon oko predsjednika parlamenta Volodimira Litvina kako bi mu dozvolili da nacrt zakona stavi na glasanje.

Protivnici zakona smatraju upotrebu ukrajinskog jezika mjerom suvereniteta i tvrde da će guranje ruskog zadržati Ukrajinu u ruskoj sferi uticaja.

Ruski jezik je maternji većini građana na istoku i jugu zemlje, dok ukrajinski dominira u centralnom dijelu zemlje i na zapadu.

Kasnije ove godine će biti održano i drugo čitanje predloga zakona koji će postati važeći kada ga potpiše Janukovič.

Galerija

Bonus video: