Njemački ljekari: Timošenko još uvijek daleko od izlječenja

Francuska vlada saopštila je da će bojkotovati sve mečeve u Ukrajini zbog slučaja Timošenko
1 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Rojters
Julija Timošenko, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.06.2012. 15:31h

U liječenju oboljenja kičme bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko došlo je do malog poboljšanja, ali je ona još uvijek daleko od izlječenja, a uslovi za tretman u njenoj domovini su veoma teški, rekli su njemački ljekari.

Slučaj Timošenkove, koja je osuđena na sedam godina zatvora zbog zlupotrebe položaja, postao je "vruć krompir", imajući u vidu posljednje pripreme Ukrajine za zajedničko organizovanje Evropskog prvenstva u fudbalu sa Poljskom.

Francuska vlada saopštila je da će bojkotovati sve mečeve u Ukrajini zbog slučaja Timošenko.

Zvaničnici iz Berlina pokušali su da ubijede Ukrajinu da dozvoli Timošenkovoj da otputuje na liječenje u Njemačku, ali direktor berlinske bolnice Šarite Karl Maks Ajnhopl rekao je da ne vidi "tendenciju Kijeva da bivšoj premijerki dozvoli da napusti zemlju" zbog liječenja.

Ajnhopl i njegove kolege pregledali su i nadgledali prethodnih nedjelja liječenje Timošenkove u bolnici u Harkovu, u kome ona služi zatvorsku kaznu.

"Medicinsko stanje se popravilo - pokretnija je, šeta najmanje nekoliko sati dnevno. Bol je malo manji nego na početku liječenja, ali uopšte nije prošao", rekao je Ajnhopl.

"Medicinsko stanje se popravilo - pokretnija je, šeta najmanje nekoliko sati dnevno"

Duboko nepovjerenje Timošenkove u ukrajinske zvaničnike i vladine ljekare dodatno je uvećano incidentom u kome su njeni nalazi pokazani na televiziji, naveo je njemački ljekar.

On je dodao da je liječenje Timošenkove u bolnici "pod stalnom prismotrom video kamera i čuvara".

Njemački doktori insistiraju da se kamere isključe tokom njihovih posjeta bivšoj premijerki, ali ona strahuje da postoje i skrivene kamere.

Ljekari su, takođe, izvršili pritisak na vlasti da na kratko svakog dana podignu roletne sa bar jednog bolničkog prozora u sobi Timošenkove, kako bi ušlo dnevno svjetlo.

Bonus video: