Šest razloga da Španci izađu iz eurozone prije Grka

Španija mnogo manje od Grčke strahuje da će ostati bez zajedničke valute, ali ni Evropska unija nema novca da "kupi" njenu ekonomiju zapalu u probleme
0 komentar(a)
Korida, Španija, Foto: AP
Korida, Španija, Foto: AP
Ažurirano: 03.06.2012. 14:50h

Za razliku od većine analitičara Metju Lin iz engleske konsultantske kompanije "Strategy Economics" je uvjeren da Španija ima veće šanse za izlazak iz zone eura od Grčke i navodi šest razloga za takav razvoj događaja.

Španija je, kao prvo, prevelika ekonomija da bi mogle da je spasu Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF), dok ekonomiju Grčke, koja "košta" svega 230 milijardi eura, Evropljani mogu dugo da pomažu. EU i MMF jednostavno nemaju tu količinu novca potrebnu za spas Španije, objavljeno je na internet portalu "Finmarket.ru".

Drugi razlog za brzi izlazak Španije iz eurozone Lin vidi u tome što su njeni stanovnici umorni od programa štednje. Još prije godinu dana pokret "Revolt" počeo je sa sjedećim protestima u velikim gradovima.

Španska ekonomija djelimično zavisi od Evrope, ali u istoj mjeri budućnost njenog razvoja se vezuje za Latinsku Ameriku, čije su zemlje u ekonomskom usponu

Četvrti razlog je činjenica da je Španija politički nezavisna. Mnoge zemlje ostaju u zoni eura više zbog političkih nego ekonomskih razloga. Tako Grčka, u slučaju da napusti zonu eura, strahuje da će postati sfera uticaja Turske, Litvaniji je euro potreban kako bi se udaljila od Rusije, a za Irsku je to pitanje ekonomske nezavisnosti od Velike Britanije. Za Njemce, eurozona je raskid sa prošlošću, dok za Španiju euro ne predstavlja nikakav simbol, kaže analitičar Metju Lin.

Španiji su, kao peto, otvorene perspektive. Španska ekonomija djelimično zavisi od Evrope, ali u istoj mjeri budućnost njenog razvoja se vezuje za Latinsku Ameriku, čije su zemlje u ekonomskom usponu. Ne bi trebalo da zaboravimo ni ogromno latinoameričko tržište u SAD. Španski biznis je više dio svjetske, nego čisto evropske ekonomije. Španija nema razloga da se vezuje za propali projekat, ako ima toliko drugih mogućnosti, primijetio je Lin.

I na kraju, povlačenje iz valutne unije više nije tabu tema, pa je izlazak Španije iz zone eura već počelo da se razmatra. Po Linu, niz španskih ekonomista je ubijeđen da je problem njihove zemlje u euru, i da bi je povratak na pezetu izvukao iz krize.

Bonus video: