Počela proslava dijamantskog jubileja kraljice Elizabete II

Kraljica je imala 25 godina kada je postala šef države nakon iznenadne smrti njenog oca kralja Džordža Šestog 6. februara 1952. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 18:21h

Kraljica Elizabeta Druga (86) počev od 2. juna obilježava 60 godina boravka na tronu Velike Britanije, a centralna, četvorodnevna proslava, počela je njenom posjetom - konjskim trkama.

U čast kraljičninog dijamantskog jubileja biće organizovan niz uličnih proslava, povorka brodova, koncerata na otvorenom i drugih manifestacija.

Vikend dijamantske godišnjice trajaće do 5. juna, a očekuje se da će vrhunac predstavljati gala koncert i svetkovina na Temzi, na kojoj će se skupiti flotila od 1.000 različitih brodova.

Zvanični početak proslave obilježen je paljbom iz 41 topa u centralnom Londonu.

Kraljica i njen suprug, princ Filip, stigli su tokom popodneva na trkalište Epsom, južno od Londona, gdje su prisustvovali Derbiju - jednoj od najvećih konjičkih trka u zemlji.

Elizabeta Druga je mahala masi od oko 130.000 ljudi dok je u "bentliju" prolazila duž staze za trku. Potom je sjela u kraljevsku ložu i gledala takmičenje, koja datira iz 1780. godine.

Za ovu priliku određen je strogi kod oblačenja - za dame šešir uz haljinu ili odijelo, za muškarce vojna uniforma ili frak i cilindar.

Pored Elizabete su bili članovi kraljevske porodice, uključujući njene sinove princa Endrjua i Edvarda, kao i Endrjuove kćeri, princezu Beatris i Judžiniju.

Prije trka, britanska ratna avijacija priredila je u kraljičinu čast skokove s padobranom.

Elizabeta Druga je veliki ljubitelj konjskih trka, ali se ne kladi.

Kraljica je imala 25 godina kada je postala šef države nakon iznenadne smrti njenog oca kralja Džordža Šestog 6. februara 1952. godine.

Danas, sa 86 godina, ona je čvrstog duha i odbija da dozvoli da zbog godina uspori ritam.

Vinston Čerćil bio je premijer kada je ona postala kraljica, a Dejvid Kameron, današnji britanski premijer, tada nije bio ni rođen.

Sama kraljica nema političku ulogu, ali mistika oko kraljevske porodice, vjekovna istorija koju ona oličava i njena diskretna harizma pomažu da definiše samu ideju Britanije za svijet, navodi AP.

Samo je kraljica Viktorija duže vladala od kraljice Elizabete Druge. Popularnost kraljice Elizabete je na vrhuncu, na nivou na kome je bila kada je krunisana 1953. godine, ocijenila je istoričarka i biograf Kejt Vilijams.

Od prijestonice do najmanjeg mjesta, gradovi širom Britanije ukrašeni su bojama nacionalne zastave za ovaj istorijski događaj.

Proslava jubileja počela je 6. februara, na dan formalnog stupanja na tron, ali bez velikog slavlja jer je, po riječima kraljice, to i dan smrti njenog oca. Od tada je organizovano niz regionalnih, nacionalnih i internacionalnih događaja, a vrhunac je predviđen za ovaj vikend.

Od 6. februara kraljica i njen suprug princ Filip obilazili su Englesku, Vels, Škotsku i Sjevernu Irsku. Njihova djeca i unuci su je predstavljali u inostranstvu, u 54 zemlje Komonvelta.

Galerija

Bonus video: