Pariz: Sastanak Olanda i Putina. Različiti stavovi o Asadovom režimu

Oland je pozvao i na pojačavanje pritiska na Asadov režim. Putin, međutim, smatra da međunarodne sankcije nisu najbolje rješenje i da je važno smanjiti stepen nasilja u Siriji
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 16:04h

Francuski predsjednik Fransoa Oland poručio je da je jedini način za okončanje nasilja u Siriji odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada sa vlasti.

On se u Parizu sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi portal B92.

Oland je pozvao i na pojačavanje pritiska na Asadov režim. Putin, međutim, smatra da međunarodne sankcije nisu najbolje rješenje i da je važno smanjiti stepen nasilja u Siriji.

"Režim Bašara al-Asada se ponašao neprihvatljivo, počinio je djela koja ga diskvalifikuju. Ne postoji drugi izlaz osim njegovog odlaska", rekao je Oland.

On je dodao da "ako posmatrači urade svoj posao, sljedeći korak mora biti politički proces koji će Siriju povesti ka sigurnosti i stabilnosti".

"Režim Bašara al-Asada se ponašao neprihvatljivo, počinio je djela koja ga diskvalifikuju. Ne postoji drugi izlaz osim njegovog odlaska", rekao je Oland

"Ako želimo to da ostvarimo, mora biti sankcija i pritisaka. Znam, takođe, da postoji rizik od izbijanja građanskog rata u Siriji, koji bi se odrazio na čitav region", dodao je francuski predsjednik.

Ruski predsjednik je dodao da pitanje sankcija prvo mora biti razmotreno u Savjetu bezbjednosti i da misli da "sankcije nemaju efekta".

"Na nama je da spriječimo pogoršanje situacije i mogućnost građanskog rata. Dogovorili smo se da nastavimo sa zajedničkim zalaganjem kako bismo pomirili suprotstavljene strane i omogućili političko rješavanje svih problema", rekao je Putin.

On je dodao da Rusija nije ni za Bašara al-Asada, niti za njegove protivnike i da želi da svede nasilje na minimum i izbjegne rat.

Galerija

Bonus video: