UKAZALI NA GREŠKE

Brisel traži od članica EU da povećaju konkurentnost

Evropska komisija zatražila je od 27 zemalja članica EU da ulože dodatne napore da povećaju konkurentnost svojih privreda, posebno ističući teškoće Španije, navodi se u predlozima Komisije objavljenim danas
0 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Rojters
Evropska komisija, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.02.2019. 01:04h

Evropska komisija je za svaku zemlju ponaosob kao i za euro zonu u cjelini izdala dokument od oko 40 strana sa konkretnim predlozima.

Cilj ovog poteza je da se "poboljša finansijska stabilnost, održi rast i otvaraju radna mjesta u EU".

Komisija je konstatovala da "zemlje članice uglavnom rade na poboljšaju održivost svojih javnih finansija", ali je navela i brojne propuste.

Španiji su upućene oštre kritike. Komisija je, kako se navodi, konstatovala da se "srednjoročno" Španija suočava sa ozbiljnim teškoćama da povrati povjerenje tržišta, osigura održivost javnih finansija, smanji unutrašnje i spoljnje slabosti i održi rast i radna mjesta, i poziva Španiju da "znatno ubrza tempo reformi".

Ni Francuska nije pošteđena, posebno zbog visokog budžetskog deficita i pada konkurentnosti.

Za Italiju je rečeno da treba da učini više u borbi protiv utaje poreza i rada na crno.

Komisija je, sa pozitivne strane, predložila državama članicama, koje o tome daju posljednju riječ, da se odmrzne zamrznuta pomoć od 500 miliona eura za Mađarsku, pošto je ocijenjeno da je Budimpešta preduzela mjere za stabilizaciju budžeta.

Takođe je predloženo da Njemačka i Bugarska budu izuzete iz procedura za sprječavanje prekomjernog deficita, pošto se očekuje da će njihov budžetski deficit ostati trajno ispod granice od tri odsto BDP-a, koji je odredila Komisija prema svom Paktu stabilnosti.

Na opštem planu Komisija je ukazala na "težak problem" nezaposlenosti u EU, posebno među mladima i ocijenila da treba učiniti velike napore ka poboljšanju konkurentnosti, uz poseban naglasak na sektor usluga, energije, i digitalne tehnologije.