Na dva protesta gej aktivista u Moskvi, 40 uhapšenih

Gej aktivisti pokušali su danas da organizuju dva protesta u Moskvi, zahtijevajući pravo da održe Paradu ponosa u ruskoj prijestonici, ali su ih policija i pravoslavni vjernici spriječili u tome, a epilog čitavog događaja je 40 uhapšenih
52 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 15:49h

Ruski gej aktivisti najprije su se okupili ispred Skupštine grada, gdje je došlo do nekoliko tuča, jer su njihovi protivnici, uglavnom pravoslavni vjernici, pokušali da ometu skup, uzvikujući da je homoseksualnost grijeh.

Pošto je policija rasturila protest, druga grupa gej aktivista pokušala je da organizuje novi protest na istom mjestu, ali su organi reda ponovo reagovali i uhapsili 40 ljudi, među kojima i uvaženog zastupnika prava homoseksualaca, Nikolaja Aleksejeva.

Većina uhapšenih su gej aktivisti, ali su se u policijskoj marici našli i najratoborniji pravoslavni vjernici iz kontra tabora.

Aleksejev je ovog mjeseca bio prvi gej aktivista koji je osuđen prema novom zakonu u drugom po veličini ruskom gradu - Sankt Peterburgu, zbog širenja "gej propagande" među maloljetnicima.

On je optužen pošto je na zgradi sanktpeterburške skupštine zalijepio plakate na kojima je pisalo "homoseksualnost nije perverzija".

Osuđen je na globu od 5.000 rubalja (oko 170 dolara).

Homoseksualnost je prestala da bude krivično kažnjiva u Rusiji 1993, ali je u javnosti i dalje prisutno snažno anti-gej raspoloženje.

Borac za prava gej populacije Galina Kaptur kritikovala je gradske vlasti jer homoseksualnost tretiraju kao zaraznu bolest.

Bivši gradonačelnik Jurij Lužkov opisao je gej parade kao "satanske", dok je sadašnji prvi čovjek grada, Sergej Sobjanjin rekao da ne odobrava okupljanja homoseksualaca jer bi ona mogla da povrijede vjerska uvjerenja mnogih Rusa.

Borac za prava gej populacije Galina Kaptur kritikovala je gradske vlasti jer homoseksualnost tretiraju kao zaraznu bolest.

"To bi bilo kao kada bi rekli da ako bi paradu organizovali ljevoruki ljudi, tada bi svi postali ljevoruki. To je pogrešno", poručila je Kaptur.

Kontra miting pravoslavnih vjernika

Jedan od protivnika gej parade, Dmitrij Carionov, koji se se danas obratio masi ispred transparenta na kome je pisalo "Moskva nije Sodoma", rekao je da neće dozvoliti "perverznjacima da navuku Božji gnjev na grad".

"Želim da naša djeca žive u zemlji u kojoj se grijeh, koji tako užasno izobličuje ljudsku prirodu, neće propovijedati u školama", poručio je Carionov.

Ruski parlament razmatra da zakon protiv širenja gej propagande među maloljetnicima, koji zasada važi samo u Sankt Peterburgu, proširi na cijelu zemlju, što će, prema riječima boraca za prava homoseksualaca, vlastima olakšati da zabranjuju njihova javna okupljanja.

Galerija

Bonus video: