Opada dostupnost zdravstvene zaštite u EU

Po Olivijeu Bernaru, šefu francuske sekcije organizacije Doktori svijeta (MdM) taj problem je vezan za krizu u eurozoni, ali je i premašuje
56 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 10:21h

Dostupnost zdravstvene njege u EU opada, a naročito je Grčka u humanitarnoj krizi jer više od drugih smanjuje zdravstveno-socijalna izdvajanja, upozorila je u Atini organizacija Doktori svijeta (MdM).

Olivije Bernar, šef francuske sekcije MdM, je na međunarodnom skupu solidarnosti s Grčkom kazao da čak i prioritetni pacijenti, kao što su trudnice i djeca, u velikim evropskim gradovima ne dobijaju njegu koja im je potrebna.

Po Bernaru, taj problem je vezan za krizu u eurozoni, ali je i premašuje, istakao je naglašava Bernar, a prenijela francuska novinska agencija AFP.

"Ekonomska kriza nije objašnjenje za sve. Baš naprotiv, zbog ekonomske krize moramo da ulažemo u socijalnu zaštitu", istakao je Bernar.

Nikitas Kanakis, šef grčke sekcije MdM, ukazao je da bi pogoršanje zdravstvene zaštite iz Grčke moglo da se "prelije" i na druge zemlje EU, koje takođe nastoje da skrešu sve troškove.

"Ekonomska kriza nije objašnjenje za sve. Baš naprotiv, zbog ekonomske krize moramo da ulažemo u socijalnu zaštitu", istakao je Bernar

Na pomenutom skupu iznijet je podatak da u prošloj godini gotovo polovina pacijenata u klinikama Nice, Amsterdama, Brisela, Londona i Minhena nije dobila njegu kakva bi bila odgovarajuća za njihovo stanje.

Čak 79 odsto trudnica nije imalo prenatalnu zdravstvenu njegu.

Četvorodnevna konferencija se prvi put održava u Grčkoj, u znak solidarnosti sa narodom te zemlje i bavi se pitanjima koja se tiču prava na zdravstvenu zaštitu u trenucima krize.

Grčki volonteri MdM su u posljednje dvije godine zabilježili rast broja osoba kojima pružaju besplatne zdravstvene usluge.

Tokom konferencije "MdM Europe Observatory" treba da predstave svoj izvještaj o posljedicama krize na sistem zdravstvene zaštite u Grčkoj, dok će šefovi francuske, španske i grčke delegacije održati konferenciju za štampu o uticaju krize na zdrastvenu uslugu u Grčkoj i Španiji.

MdM su uputili apel vladama država članica EU da garantuju zdravstvenu njegu za sve svoje građane, da prestanu s deportacijama bolesnih imigranata i primijene mjere borbe protiv infektivnih oboljenja, u situaciji kada su bolesti izazvane siromaštvom, kao što je tuberkuloza, ponovo u porastu.

Galerija

Bonus video: