Turska: Napad na policijsku stanicu, 20 povrijeđenih u eksploziji

Teroristička grupa je automobilom udarila u policijsku stanicu u Kajseriju i počela da puca, prije nego što je jedan od napadača aktivirao bombu prikačenu za svoje tijelo
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 12:56h

Najmanje jedan policajac je poginuo, dok je 20 osoba povrijeđeno u eksploziji koja se dogodila ispred policijske stanice u centralnom dijelu Turske.

Grupa bombaša samoubica je automobilom udarila u policijsku stanicu u Kajseriju, u centralnom dijelu Turske, i počela da puca, prije nego što je jedan od napadača aktivirao bombu prikačenu za svoje tijelo.

Jedan policajac je poginuo na licu mjesta, a drugi se nalazi u kritičnom stanju, javljaju agencije.

Deset civila koji su se nalazili u blizini, među kojima i ima sedmoro djece, ranjeni su, izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Idris Naim Šahin.

Policija sumnja da su napadači pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) i da su izveli bombaški napad u panici, nakon što su prije toga pobjegli od policije

Deset civila koji su se nalazili u blizini, među kojima i ima sedmoro djece, ranjeni su, izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Idris Naim Šahin

Samoubilački napadi su rijetki u Turskoj, gdje PKK obično postavlja bombe pored puteva i na drugim mjestima, navodi AFP.

PKK, koju Turska i veliki dio međunarodne zajednice smatraju terorističkom organizacijom, krenula je 1984. godine u oružanu borbu na jugoistoku Turske, gdje pretežno žive Kurdi, i u sukobima između njih i turskih snaga bezbjednosti od tada je poginulo oko 45.000 ljudi.

Ilegalci iz Radničke partije Kurdistana u brdima između Turske i Irana

Lani u septembru je u snažnoj eksploziji u centru Ankare poginulo troje, a ranjeno najmanje 15 ljudi, dok je u eksploziji bombe pored autobuske stanice u Istanbulu u maju prošle godine ranjeno osam osoba. Za oba napada optužena je PKK.

Galerija

Bonus video: