Bugarska: Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihtera

Zabilježena je manja šteta - slomljeni prozori, napukli zidovi i srušeni dimnjaci
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 06:34h

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je Bugarsku jutros oko dva sata, a u njemu nije bilo žrtava ni veće štete, javile su svjetske agencije.

Epicentar zemljotresa bio je kod mjesta Pernik, 25 kilometra zapadno od Sofije, na dubini od 9,4 kilometara. Potres je trajao nekoliko minuta, a potom je uslijedila serija naknadnih udara.

Zemljotres je izazvao paniku u više bugarskih gradova, a stanovnici Sofije i Pernika su noć proveli na ulicama. Potres se osjetio i na jugoistoku Srbije.

U Seizmološkom zavodu Srbije su kazali da je zemljotres bio nešto jači nego onaj koji se dogodio 3. novembra 2010. godine u Kraljevu i da je poslije prvog najjačeg zemljotresa, magnitude oko 5,8 jedinica Rihterove skale u narednih sat vremena bilo više naknadnih potresa.

Nije bilo prekida u snabdjevanju električnom energijom ni telekomunikacionih veza, navodi bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zabilježena je manja šteta - slomljeni prozori, napukli zidovi i srušeni dimnjaci.

Bugarska agencija Fokus javila je da se zemljotres osjetio i u Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji i Turskoj.

Potres jačine šest stepeni pogodio je u noći između subote i nedjelje sjever Italije i u njemu je poginulo šest ljudi, uz veliku materijalnu sstetu.

Prema bugarskom Seizmološkom institutu, ne postoji veza između dva zemljotresa.

Bonus video: