Španska kraljica Sofija otkazala posjetu Elizabeti II zbog Gibraltara

Britanija i Španija vode spor oko prava na ribolov u vodama Gibraltara, što je britanska teritorija za koju Španija tvrdi da je njena
215 pregleda 1 komentar(a)
kraljica Sofija, Foto: Canada.com
kraljica Sofija, Foto: Canada.com
Ažurirano: 17.05.2012. 08:12h

Španska kraljica Sofija otkazala je posjetu Britaniji povodom dijamantskog jubileja kraljice Elizabete Druge zbog spora oko Gibraltara.

U saopštenju vlade Španije navodi se da nije primjereno da kraljica Sofija (73) prisustvuje ručku.

Britanija i Španija vode spor oko prava na ribolov u vodama Gibraltara, što je britanska teritorija za koju Španija tvrdi da je njena. Španija je, takođe, protestovala zbog najavljene posjete princa Edvarda, sina kraljice Elizabete Druge, i njegove supruge Sofi, Gibraltaru.

Princ i grofica od Veseksa boraviće na Gibraltaru od 11. do 13. juna u sklopu proslava obilježavanja 60. godine vladavine kraljice. Španija i dalje tvrdi da ona ima pravo suvereniteta na Gibraltarom, kojim vlada Britanija od 1713. godine prema odredbama Sporazuma iz Utrehta.

Španski kralj Huan Karlos već je odbio poziv za ručak u Vindzoru u petak. On se oporavlja od operacije nakon što je pao i slomio kuk dok je bio u lovu na slonove u Bocvani.

Španski kraljevski par je 1981. godine odbio poziv za vjenčanje princa Čarlsa i princeze Dajane zbog njihovih planova da posjete Gibraltar tokom medenog mjeseca.

I posjeta princeze Ane Gibraltaru 2009. godine izazvala je zvanične pritužbe španske vlade. Kao još jedan uzrok razočarenja za špansku kraljevsku kuću je i činjenica da će orkestar britanske regimente sa Gibraltara nastupiti tokom dijamantskog jubileja, javila je španska novinska agencija Efe.

Bonus video: