Merkel smijenila ministra zbog poraza na izborima

Retgen nije uspio da pobijedi popularnu predsjednicu pokrajinske vlade Hanelore Kraft iz SDP-a, zbog više gafova u predizbornoj kampanji koje su ove sedmice otvoreno kritikovali i sami konzervativci
0 komentar(a)
Merkel smijenila ministra, Foto: Tanjug
Merkel smijenila ministra, Foto: Tanjug
Ažurirano: 16.05.2012. 19:57h

Njemačka kancelarka Angela Merkel smijenila je danas ministra za životnu sredinu Norberta Retgena, pošto je kao kandidat njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) na izborima za premijera savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, doživio veliki poraz.

Merkel je u kratkoj izjavi novinarima objasnila da je tražila od predsjednika države da smijeni Retgena i zamijeni ga Peterom Altmajerom, iskusnim poslanikom, koji je bio njen pouzdan saradnik i pomagao je u obezbjeđivanju parlamentarne većine za usvajanje kancelarkinih planova za spas eurozone, javio je AP.

Merkel je kazala da je Ministarstvu za životnu sredinu potreban "novi početak", pošto Njemačka počinje da primjenjuje strategiju odustajanja od korišćenja nuklearne energije i prelazi na obnovljive izvore energije.

Merkelova je smijenila Retgena poslije poraza CDU na pokrajinskim izborima 13. maja u najmnogoljudnijoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, najtežeg poslije Drugog svjetskog rata. Najviše glasova osvojila je Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) i stranka Zelenih, koje su u ovoj pokrajini bile na vlasti od 2010.

Retgen nije uspio da pobijedi popularnu predsjednicu pokrajinske vlade Hanelore Kraft iz SDP-a, zbog više gafova u predizbornoj kampanji koje su ove sedmice otvoreno kritikovali i sami konzervativci. On je već podnio ostavku na mjesto šefa pokrajinske podružnice CDU. Izbori u pokrajini bili su značajni kao test povjerenja Merkelovoj pred savezne izbore u septembru 2013. godine.

Bonus video: