Grčka dobila šefa tehničke Vlade

Jedan visoki sudija je danas postavljen za šefa tehničke vlade koja će postojati mjesec dana, do okončanja ponovljenih poslaničkih izbora 17. juna
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 19:19h

Predsjednik Vrhovnog upravnog suda Panajotis Pikramenos (67) večeras će položiti zakletvu i preuzeti dužnost šefa tehničke vlade Grčke.

Prijevremeni izbori 6. maja su završeni bez pobjede koja bi omogućila formiranje samostalne vlade bilo koje stranke, a potom nije uspjelo ni sastavljanje koalicione vlade.

Dok se izračunava ekonomska šteta od političke krize, danas se saznalo da je predsjednik Republike Karolos Papapuljas obavijestio šefove stranaka da je posljednjih dana iz grčkih banaka iznijeto 700 miliona eura.

"Stanje u bankama je veoma teško", rekao je Papuljas, kako piše u stenogramu sa njegovog sastanka sa političkim liderima u ponedjeljak.

Na izborima 6. maja ojačala je podrška strankama koje se zalažu da Grčka otkaže obaveze prema međunarodnim kreditorima, a prije svega stroge mjere budžetske štednje.

Smanjenje potrošnje i povećanje poreza su zarobile Grčku u pet godina duboku recesiju koja je prouzrokovala nezaposlenost veću od 21 odsto.

Pregovori o formiranju koalicione vlade su propali u utorak, devet dana pošto su glasači uskratili povjerenje dvjema ranije dominantnim strankama i podržali druge, manje koje su protiv mjera štednje.

Aleksis Cipras, šef Koalicije radikalne ljevice (SIRIZA) koja je osvojila iznenađujuće drugo mjesto na izborima 6. maja, rekao je da je zatražio da "tehnička vlada ne sprovodi mjere koje bi obuhvatale dalje smanjenja plata, penzija i javne potrošnje, koje bi ugrozile prava iz radnih odnosa ili omogućile privatizaciju". On je zatražio i zamrzavanje svih procesa za prodaju državne imovine.

Cipras je favorit za junske izbore. Nedavne ankete ukazuju da će vjerovatno pobijediti, ali ni sa blizu dovoljno glasova da samostalno formira vladu što znači da će još jednom biti potrebni pregovori o koaliciji.

Galerija