Grom udario u avion Fransoa Olanda

Oland će tako, kako se očekuje, sa kašnjenjem od jednog i po sata, doći na prvi susret sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel
7 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 19:34h

Predsjednički avion sa novoizabranim šefom francuske države Fransoa Olandom, udario je grom na putu za Berlin zbog čega je bio primoran da se vrati u Pariz.

Oland je ostao nepovrijeđen i u Berlin se uputio drugim avionom, javio je Rojters pozivajući se na izvore iz predsjednikovog okruženja.

Oland će tako, kako se očekuje, sa kašnjenjem od jednog i po sata, doći na prvi susret sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Fransoa Oland danas je i zvanično postao predsjednik Francuske, pošto je od odlazećeg šefa države Nikole Sarkozija preuzeo dužnost tokom ceremonije u Jelisejskoj palati, i tako postao prvi socijalistički predsednik Republike poslije Fransoa Miterana. Sarkozi je čestitao Olandu ispred predsjedničke palate, a potom ga je uveo unutra da bi mu, iza zatvorenih vrata, predao nuklearne kodove i druga tajna dokumenta, pred kratku ceremoniju polaganja zakletve u prisustvu 400 zvanica, prenijele su agencije. Pobijedivši u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj 6. maja, Oland je danas i zvanično postao 24. predsjednik Francuske, a sedmi predsjednik Pete Republike poslije De Gola, Pompidua, Žiskara, ali i prvi koji je raskinuo sa tradicijom "spektakularnog" preuzimanja dužnosti.

Bonus video: