EU oštro osudila izraelsku kolonizaciju Zapadne obale

Ministri spoljnjih poslova EU na sastanku u Briselu donijeli su danas deklaraciju u kojoj oštro kritikuju izraelsku politiku gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i osudili "ekstremizam" i "nasilje" doseljenika
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 18:05h

Politika kolonizacije Zapadne obale mogla bi da bude ogromna prepreka za postojanje dvije države, izraelske i palestinske, koje bi živjele jedna pokraj druge, ističe EU u saopštenju.

EU naročito osuđuje "ubrzavanje" politike gradnje jevrejskih naselja nakon isteka moratorijuma na kolonizaciju u 2010.

EU takođe kritikuje činjenicu da je vlada Benjamina Netanjahua odlučila da jevrejske doseljenike iz Migrona, na Zapadnoj obali, smjestiti na palestinsku teritoriju koja se nalazi u privatnom vlasništvu. Evropljani su osudili i uništavanje palestinskih kuća u istočnom Jerusalimu.

"Životni uslovi Palestinaca se pogoršavaju" u dijelu Zapadne obale kojim upravlja Izrael, izrazili su žaljenje ministri spoljnjih poslova EU, koji su pored toga zabrinuti i zbog "ozbiljnih ograničenja" koje su Izraelci nametnuli Palestinskoj samoupravi u podsticanju privrednog razvoja okupirane Zapadne obale.

Politika kolonizacije palestinske teritorije je "nezakonita" po međunarodnom pravu, podsjećaju iz EU i kažu da ne priznaju "nikakve izmjene" granica određenih prije rata 1967., pa i u Jerusalimu, osim ako se tako ne dogovore obije strane.

Izraelsko ministarstvo spoljnjih poslova je, s druge strane, osudilo evropsku deklaraciju koja, ističu, "obuhvata dug popis tvrdnji i kritika utemeljenih na pristrasnom, neobjektivnom i jednostranom uvidu u stvarno stanje na terenu".

"Takav javni prikaz ne doprinosi napretku mirovnog procesa", izražava se žaljenje u izraelskom odgovoru.

Direktni pregovori Izraela i Palestinaca zapeli su u septembru 2010. zbog odbijanja Netanjahuove vlade da produži moratorijum na kolonizaciju Zapadne obale.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) pohvalila je, naravno, novi stav EU kao "veoma detaljan i politički odgovoran pristup problemu".

Galerija

Bonus video: