NOVI IZBORI u junu?

Grčki ljevičari ne popuštaju, zemlja sve bliža bankrotu

Grčki predsjednik Papuljas danas je pokušao da nagovori čelnike tri stranake da osnuju koalicionu vladu kako bi se izbjeglo održavanje novih parlamentarnih izbora
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 03:53h

Grčki politički lideri ignorisali su posljednji apel predsjednika da formiraju koalicionu vladu kako bi izbjegli ponavljanje izbora, čime su zemlju još više približili bankrotu i mogućem izlasku iz eurozone.

Lideri tri najveće partije sastali su se u predsjedničkoj palati u pokušaju da premoste razlike, ali su se ubrzo počele razmjenjivati optužbe oko nepopularnog paketa pomoći čije je dobijanje uslovljeno oštrim kresanjem potrošnje, prenio je Rojters.

Konzervativni lider Antonis Samaras, čija je Nova demokratija osvojila najviše glasova na izborima, prebacio je krivicu na ultraljevičarsku Sirizu, koja kategorički odbija da uđe u koaliciju sa pristalicama mjera štednje nametnutih iz EU i MMF-a.

„Oni ne traže sporazum, nego traže od nas da im budemo partneri u kriminalu, a mi to nećemo“, kazao je Aleksis Cipras, koji je preko noći postao senzacija pošto je Siriza napravila izborno iznenađenje završivši na drugom mjestu.

Lider trećeplasiranog PASOK-a Evangelos Venizelos kazao je da se još uvijek nada da se može stići do dogovora, ali je upozorio da vrijeme ističe.

„Uprkos neslaganja na sastanku sa predsjednikom, još uvijek donekle gajim optimizam da se može sastaviti vlada“, kazao je Venizelos. „Došao je trenutak istine – ili ćemo sastaviti vladu, ili ćemo ponovo na izbore.“

I ND i PASOK – koji su zajedno pregovarali o uslovima dobijanja 130 milijardi pomoći – bi rado izbjegli da se ponovo suoče sa biračima.

Ankete pokazuju da je nakon izbora dodatno porasla podrška protivnicima mjera štednje, čiji blok od nekoliko partija sada, kako se čini, staje iza Ciprasa.

On je ulio dozu entuzijazma ljevici i ponudio nadu milionima Grka obećavajući im da će poništiti dogovor sa EU i MMF-om, bez napuštanja eura, tvrdeći da Evropa ne može da priušti da izgubi Grčku.

Evropski lideri su upozorili da Atina neće dobiti nove kredite ukoliko se ne bude držala plana, dok su banke i neke kompanije već počele da se pripremaju za izlazak Grčke iz eurozone.

Predsjednik Karlos Papuljas je popodne počeo da se sastaje sa malim strankama u posljednjem pokušaju da se formira vlada nacionalnog jedinstva. Njegova zadnja nada je ljevičarska Demokratska stranka, mala partija koja bi sa ND i PASOK-om mogla formirati vladu, ali koja je navela da to neće uraditi ukoliko koalicija ne bude uključivala i Sirizu.

Grčki ustav ne postavlja Papuljasu nikakav rok, a on nije dao nagovještaj koliko dugo će pokušavati da formira vladu prije nego što raspiše nove izbore.