Aleksis Cipras došao na red da formira Grčku vladu

Ogorčeni zbog mjera štednje koje je vlast donijela kako bi udovoljila stranim kreditorima i spriječila bankrot, Grci su na izborima u nedjelju kaznili Novu demokratiju i PASOK koje sada više ne mogu same da formiraju vladu, navodi BBC
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Tanjug
Aleksis Cipras, Foto: Tanjug
Ažurirano: 09.05.2012. 16:15h

Lider radikalnih lijevih snaga Siriza, Aleksis Cipras, koji je dobio mandat da formira koalicionu vladu, sastaće se danas sa šefovima glavnih grčkih stranka uključujući lidere konzervativne Nove demokratije i PASOK-a kako bi pokušao da postigne dogovor.

Cipras je još juče rekao da opredjeljenje Grčke za program štednje, koji podržavaju Nova demokratija i PASOK "više ne važi" jer su ga odbacili birači, tako da se procjenjuje da je današnji sastanak unaprijed osuđen na neuspjeh.

Ogorčeni zbog mjera štednje koje je vlast donijela kako bi udovoljila stranim kreditorima i spriječila bankrot, Grci su na izborima u nedjelju kaznili Novu demokratiju i PASOK koje sada više ne mogu same da formiraju vladu, navodi BBC.

Cipras, čija je koalicija Siriza, po broju glasova bila druga na izborima poslije Nove demokratije, dobio je mandat za sastavljanje grčke Vlade pošto je lider Nove Demokratije Antonis Samaras pokušao da formira vladu, doživio neuspjeh, i odustao u istom danu kada je mandat i dobio.

Prema sporazumu sa EU i MMF-om, Grčka treba da smanji penzije i plate, podigne poreze i ukine hiljade radnih mjesta u javnom sektoru u zamjenu za dva paketa pomoći u ukupnoj vrijednosti od 240 milijardi eura.

Malo je međutim vjerovatno da će Nova demokratija i PASOK koje su u martu podržale sporazum o mjerama štednje u zamjenu za pomoć EU i MMF-a koji je postigala vlada premijera Lukasa Papadimosa pristati na takvu koaliciju.

Prema pomenutom sporazumu, Grčka treba da smanji penzije i plate, podigne poreze i ukine hiljade radnih mjesta u javnom sektoru u zamjenu za dva paketa pomoći u ukupnoj vrijednosti od 240 milijardi eura. "Nema šanse da ponovo podmetnemo ono što je grčki narod odbacio na izborima", rekao je juče Cipras.

Ukoliko Cipras ne uspije da formira vladu, taj mandat će biti povjeren lideru PASOK-a Evangelosu Venizelosu. U slučaju da ni to ne uspije, predsjednik Papuljas će održati zajednički sastanak i pozvati ih na formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Ako i taj posljednji pokušaj propadne Grčku očekuje novi izbori u junu i kreiranje opasnog vakuuma na vlasti u međuvremenu. Grčka u takvoj situaciji neće biti u stanju da dobije prijeko potrebni međunarodni zajam, što znači da će se ponovo suočiti sa opasnošću od bankrota i izlaska iz eurozone, navodi BBC.

Samaras:Ciprasov predlog dovešće do sigurne katastrofe

Predlog lidera radikalnih lijevih snaga Siriza, Aleksisa Ciprasa, da se Grčka povuče iz dogovora s međunarodnom zajednicom oko mjera štednje dovešće do "sigurne i trenutne katastrofe", izjavio je danas lider Nove demokratije Antonis Samaras.

Samarasova konzervativna Nova demokratija već je doživjela fijasko u pokušaju formiranja nove Grčke vlade, mada će Samaras i Cipras ponovo danas razgovarati u pokušaju da naprave novu koalicionu vladu.

Ako se ne bude našlo rješenje oko sadašnjeg političkog zastoja, novi izbori moraju da budu ponovo održani, prenijela je agencija AP.

Samaras je priznao da je "svakako realno" da se ponovo pregovara o uslovima spašavanja grčke ekonomije.

Savjetnici odlazećeg grčkog premijera Lukas Papadimosa upozorili su da bi odbacivanje mjera štednje u potpunosti značilo i napuštanje eurozone.

Novi mandator Cipras je juče rekao da opredjeljenje Grčke za program štednje, koji podržavaju Nova demokratija i PASOK "više ne važi" jer su ga odbacili birači.

Bonus video: