pobjeda nad fašizmom

Parada pobjede na Crvenom trgu

Tačno u 10 časova oglasila su se zvona na kremaljskoj kuli Spaskog dajući znak da 67. Parada pobjede može da počne uz zvuke sovjetske patriotske pjesme “Sveti rat” koju je izveo vojni orkestar od 1.100 članova
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 04:37h

Najveći ruski nacionalni praznik, Dan pobjede, obilježen je danas tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, a predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio da svi treba da se sjete zašto je počeo Drugi svjetski rat i da analiziraju lekcije iz prošlosti koje su i danas aktuelne.

Pored Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, defileu vojnika i tehnike, kojim se slavi pobjeda u Drugog svjetskog ratu i slom fašizma, prisustvovali su najviši ruski zvaničnici, veterani Drugog svjetskog rata, članovi diplomatskog kora, novinari i hiljade zvanica.

Kiša koja je padala čitave noći i jutra prestala je pola časa prije početka parade zahvaljujući akciji 10 specijalnih aviona koji su ispustili gasnu smjesu za rastjerivanje oblaka.

Komandant parade general pukovnik Valerij Gerasimov i ministar odbrane Anatolij Serđukov pošli su jedan drugome u susret stojeći u crnim kabrioletima koji su se sreli na sredini Crvenog trga ispred tribine na kojoj su bili Putin i Medvedev.

Serđukov je zatim obavio smotru jedinica sačinjenih od svih rodova vojske, policije, Federalne službe bezbjednosti i Ministarstva za vanredne situacije, koje su mu odpozdravljale gromkim pokličima “ura”.

Kada je obavio smotru jedinica, Serđukov je predao raport vrhovnom komandantu oružanih snaga Vladimiru Putinu, a prije nego što je on uzeo riječ, intonirana je ruska himna.

Putin je istakao da je Drugi svjetski rat bio neizbježan, jer agresivne namjere nacista nisu blagovremeno naišle na organizovan otpor, zbog čega je čovječanstvo moralo da plati ogromnu cijenu, a najveću tadašnji Sovjetski Savez.

On je zahvalio svim državama koje su stupile u antifašističku borbu i dale doprinos uništenju strašnog neprijatelja, a zatim naglasio da svi treba da se sjete zašto je počeo taj rat i da analiziraju lekcije iz prošlosti koje su i danas aktuelne.

“Želim danas da naglasim, samo striktno poštovanje međunarodnih normi, poštovanje nacionalnog suvereniteta i samostalnog izbora svih naroda, neke su od potpunih garancija da se tragedija prošlog rata neće ponoviti”, rekao je Putin.

Nakon njegovog govora uslijedio je defile jedinica i borbene tehnike među kojom su bili i protiv-vazdušni sistemi “S-400 trijumf” i protv-raketni “Iskander”, a Putin je po oknočanju defilea sišao sa bine da bi pozdravio komandante jedinica i ratne veterane sa kojima se i fotografisao.

Posebna čast i ovoga puta ukazana je ratnim veteranima od kojih su mnogi došli na paradu u pratnji svojih unuka i praunuka, a oni su zauzeli mjesta na centralnoj tribini uz predsjednika, premijera i ostale najviše zvaničnike Rusije.

Jedan od njih je i Mihail Ivanovič (88) koji je ratovao na Kavkazu i borio se za oslobođenje Sevastopolja i čiju veteransku uniformu krasi više od 30 odlikovanja i medalja.

“Ovo je najveći praznik za mene, a vjerujem i za cijelu Rusiju. Danas se sjećamo slavnih dana velike pobjede, ali i ratnih drugova koji nisu više sa nama. Ova tradicija treba da se nastavi i poslije nas”, kazao nam je Ivanovič koji je marširao Crvenim trgom na paradi 1945. godine.

Marija Fedorovna (85) ratne godine je provela u Moskvi, a danas je došla na paradu sa svojom unukom.

“Divno je kao i svake godine. Ipak, lani je bilo ljepše, jer je bilo sunčano, a danas smo se smrzli. Ali svejedno došla bih i po snijegu. Ništa ne treba mijenjati, ova proslava i ovaj praznik treba da ostanu ovakvi kakvi jesu”, rekla nam je Fedorovna.

Prelet helikoptera sa kojih su vijorile nacionalne i vojne zastave označio je kraj 67. Parade pobjede, poslije čega su okolne ulice ponovo otvorene za saobraćaj, a posjetioci su sišli sa svečanih tribina na Trg da pronađu poznanike i čestitaju im praznik.

Kiša koja je padala čitave noći i jutra prestala je pola časa prije početka parade zahvaljujući akciji 10 specijalnih aviona koji su ispustili gasnu smjesu za rastjerivanje oblaka.

Galerija