Holanđani ne odustaju od "kanabis turizma"

Vlasnici kofi šopova u Holandiji ne mire se sa zabranom prodaje kanabisa strancima, a sve je više onih koji zabranu vide kao diskriminaciju. Sa tim argumentom će vlasti sada morati da se suoče i pred sudom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 19:25h

Vlasti u tri holandske pokrajine okončale su eru "narko-turizma" u Holandiji, kako su ga neki godinama nazivali. Kofi šopovi nastavljaju sa radom, ali se kanabis prodaje samo punoljetnim Holanđanima – nikako i strancima.

U posjeti Mastrihtu

Apeluju na nadležne organe da povuku odluku, da prestanu sa diskriminacijom stranaca i narušavanjem prava zaposlenih, u širom svijeta poznatim kofi-šopovima.

Strani državljani ovdje ubuduće mogu da računaju samo na kafu. „Lake droge“ su odlukom suda postale isključivo privilegija Holanđana – a u pograničnim pokrajinama i susjeda, Njemaca i Belgijanaca koji žive u Holandiji. Ipak, zaposleni u 360 kofi-šopova u ovom dijelu Holandije sada imaju mnogo manje posla.

Drugog izbora i nemaju, nego da nepravdu isprave pred sudom.

"Ako dođete u Holandiju, moći ćete da popijete pivo, ali ukoliko želite da zapalite džoint, u kofi-šop ne možete doći. To je potpuno suludo“, kaže Džo Smits iz Udruženja zaposlenih u kofi-šopovima.

Mnogi smatraju da odluka suda neće spriječiti strane državljane u potrazi za kanabisom u Holandiji. Samo, umjesto u kofi-šopu, gdje je do sada postojala kontrola kvaliteta, kupovaće na ulici, a to tržište će veoma brzo ugrabiti beskompromisni kriminalci.

Povodom novog zakona građani Holandije su podijeljeni. Jedni brane stav vlasti, drugi odluku smatraju apsurdnom.

"Ponekad konzumiranje tih droga dovodi do problema u ponašanju. To je cijena koju holandsko društvo onda mora da plati. Mislim da je bilo vrijeme da se nešto u ovom dijelu Holandije uradi“, kaže jedan građanin Mastrihta.

Demonstranti ističu da od kanabisa, za razliku od drugih "legalnih stimulansa", niko nije umro

"Mi nismo izvoznici droge"

Lokalne vlasti odbacuju optužbe da su odgovorne za smanjenje prometa u kofi-šopovima. Tvrde da je prošle godine Mastriht posjetilo 2,7 miliona turista, a da narkotici koji su im prodati nisu ostali u Holandiji.

„Droga je svuda u svijetu zabranjena, pa tako i u Holandiji. Mi nismo zemlja izvoznica droge. Stranci ne bi trebalo da dolaze zbog narkotika. Mi ne želimo da budemo takva država“, kaže Aleks Meij iz holandske Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD).

Pa ipak, mnogi vjeruju da će se promet "lakih droga“ preseliti u ilegalu. A granica u Evropskoj uniji ionako nema. I dok holandski političari turistima poručuju da su i dalje dobrodošli, ali da moraju da imaju u vidu da je Holandija odlučila da kaže "ne" drogama, radnici u kofi-šopovima imaju poruku.

Apeluju na nadležne organe da povuku odluku, da prestanu sa diskriminacijom stranaca i narušavanjem prava zaposlenih, u širom svijeta poznatim kofi-šopovima.

Bonus video: